Карандєєв у Херсоні розповів, як протидіяти сигналу російського телебачення

Карандєєв у Херсоні розповів, як протидіяти сигналу російського телебачення

Укрінформ
Є різні способи боротьби з російською пропагандою, проте побудова телевеж у прикордонні з Росією та на прифронтових територіях для протидії сигналу російського телебачення недоцільна через небезпеку обстрілів, але це можливо на кордоні з Білоруссю.

Як повідомляє херсонське видання «Мост», про це заявив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у Херсоні, відповідаючи на запитання журналістів про способи протидії російським сигналам телебачення і радіо, які дістають до Херсона, передає Укрінформ.

Карандєєв щодо сигналу російського телебачення зауважив, що протидія йому можлива при встановленні передавачів на телевежах. Такі передавачі є дорогими, а побудова веж у прикордонні з Росією та на прифронтових територіях недоцільна через небезпеку обстрілів. Але це можливо на кордоні з Білоруссю та невизнаною Придністровською Молдовською Республікою.

«Станом на сьогоднішній день розроблена разом з нашим міністерством реалізація проєкту розміщення технічних пристроїв блокування ворожого сигналу. Це буде стосуватися телевізійного та радіосигналу. Щодо телевізійного - трохи дорого, признаюсь вам», - сказав він.

Карандєєв додав, що це потребує будівництва достатньо високих і вартісних інженерних споруд - мова йде про телевежі вздовж кордону України.

«Але знову ж таки в тих місцях, де ці вежі зможуть стояти якийсь хоча б час. Бо на кордоні з Росією, за даними нашої розвідки і висновками Міністерства оборони, це не має сенсу вкладатися і робити такі будівельні роботи, бо, на жаль, будуть одразу «прильоти». Будуть страждати люди, які знаходитимуться в небезпечних умовах, і об’єкти таки не працюватимуть. Такі рішення, швидше за все, остаточно будуть прийняті щодо регіонів, які межують з Білоруссю та Придністровською невизнаною республікою», - сказав Карандєєв.

Стосовно сигналу російського радіо т. в. о. міністра заявив, що протидія йому можлива теж при встановленні спеціального обладнання. Воно є дешевшим за телевізійні передавачі, а встановлювати обладнання можна на вже існуючих висотних об’єктах.

Читайте також: Український телевізійний сигнал витісняє російський із прикордоння Чернігівщини

Як інформує видання, зараз паралельно йде розробка концепції цього проєкту та його часткова вже реалізація у Харківській області.

За словами Карандєєва, до травня проєкт вже можуть виписати і зафіксувати. Також він додав, що відповідне доручення давав Президент України. У подальшому планується глушити російський FM-сигнал на всіх територіях, куди він має доступ в прикордонні та біля фронту.

«Можна встановлювати передавачі невеликої потужності, буквально 100 або навіть 50 Вт, і цього буде достатньо для того, щоб глушити ворожий сигнал…Плюс радіопередавачі не є такими дорогими, як телевізійні, не потребують великого енергозабезпечення і можуть знаходитися на просто більш-менш високих спорудах, якими є вежі мобільного зв’язку або просто висотні будинки», - сказав Карандєєв.

В іншому, додав він, боротьбі з російською пропагандою допоможуть, зокрема, виховування критичного мислення у людей, фізичне знищення інфраструктури, яка поширює пропаганду, підтримка створення українського контенту.

До знищення інфраструктури пропагандистів, пише видання, хочуть залучити СБУ та воєнну розвідку. А потужність заходів з протидії російській пропаганді залежить від рівня їх фінансування.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсоні можна почути десять українських радіостанцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-