Двох інформаторів російської розвідки з Донеччини засудили до 8 та 11 років тюрми

Двох інформаторів російської розвідки з Донеччини засудили до 8 та 11 років тюрми

Укрінформ
Завдяки доказовій базі Служби безпеки України реальні терміни ув’язнення отримали інформатори російської розвідки - безробітний з Краматорська та жителька Слов’янська, - які стежили за місцями дислокації бойових підрозділів ЗСУ поблизу райцентрів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

«Передусім ворожі поплічники намагались виявити і передати агресору геолокації вогневих позицій української артилерії, зокрема реактивних артсистем HIMARS. За координатами інформаторів агресор планував здійснити прицільні ракетно-дронові удари по особовому складу, озброєнню та боєприпасах ЗСУ», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що СБУ запобігла цьому завдяки своєчасному викриттю і затриманню зловмисників у результаті контрдиверсійних заходів восени 2022 і 2023 років.

Як встановило слідство, обох жителів Донеччини загарбники дистанційно залучили до співпраці після початку повномасштабного вторгнення РФ.

У поле зору агресора вони потрапили через свої антиукраїнські коментарі в російських Телеграм-каналах.

Для виконання ворожих вказівок зловмисники обходили місцевість, де приховано фотографували об’єкти Сил оборони та стежили за їх переміщенням.

Крім того, інформаторка зі Слов’янська облаштувала у власній квартирі спостережний пункт, щоб відстежувати напрямки руху українських військ.

Для комунікації із загарбниками вони використовували анонімні чати в популярному месенджері.

Читайте також: На Миколаївщині ідентифікували військовослужбовця РФ, який катував мешканців ТОТ

За матеріалами СБУ суд визнав обох зловмисників винними за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив затриманому чоловіку 11 років тюрми, а жінці – 8 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, у Донецькій області з початку 2024 року виявили 17 інформаторів, які збирали для ворога дані про розміщення підрозділів, військових складів ЗСУ тощо.

Фото ілюстративне: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-