На Прикарпатті треба демонтувати ще 70 пам’ятників, що символізують радянську епоху - ОДА

На Прикарпатті треба демонтувати ще 70 пам’ятників, що символізують радянську епоху - ОДА

Укрінформ
На Прикарпатті ще 71 пам’ятник потрібно демонтувати за законом про декомунізацію. Втім з демонтажем частини з них є проблеми.

Про це в Івано-Франківську на нараді повідомив заступник голови Івано-франківської ОДА Богдан Футерко, передає кореспондент Укрінформу.

«Однією з головних проблем декомунізації є населення, яке виступає проти демонтажу історичних маркерів. Навіть попри тривалу війну багато людей вважають, що пам’ятники не на часі. Станом на 1 квітня демонтовані 27 пам’ятників із 98. Залишився 71 пам’ятник в області», - зазначив Футерко.

На його переконання, ці радянські монументи залишаються аргументом, яким в слушний момент може скористатись ворог для дестабілізації настроїв та ворожнечі всередині країни.

«В одній із громад, у центрі села навпроти школи, знаходиться пам’ятник радянському солдату, а перед ним – таблиці Героїв Небесної сотні. Таких монументів в громадах області чимало», - додав Футерко.

За його словами, на Прикарпатті лише у Верховнському районі вдалося повністю завершити процес декомунізації, тоді як до 27 квітня, відповідно до законодавства, декомунізація має завершитись в усіх громадах.

«Саме зараз на часі говорити про те, що демонтаж пам’ятників означає не забування історії, а її переосмислення», - переконаний Футерко.

На думку посадовця, процес перейменування вулиць в Івано-Франківській області цілком ймовірно завершити вчасно, бо замінити назви залишилось лише для 13 вулиць. Втім, з демонтажем пам’ятників, каже, буде складніше. Багато з тих монументів, які є символом радянської епохи, перебувають під захистом законодавства, точніше - в реєстрі Міністерства культури.

Читайте також: На Прикарпатті жителі двох сіл відмовилися демонтувати радянські пам’ятники

«Тому їх перемістити та демонтувати буде складно. Окрім цього, процес демонтажу є затратним», - констатував Футерко.

Зазначалось, що найбільше проблем з декомунізацією залишаються в Івано-Франківському та Галицькому районах.

Як повідомляв Укрінформ, на Рівненщині демонтують пам'ятник чекісту та радянському письменнику Миколі Островському.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-