На Рівненщині демонтують пам'ятник чекісту та радянському письменнику Миколі Островському

На Рівненщині демонтують пам'ятник чекісту та радянському письменнику Миколі Островському

Укрінформ
У селі Вілія на Рівненщині демонтують пам'ятник чекісту Миколі Островському - таким є рішення громади, а гніздо лелек, що є на ньому, залишать разом зі стелою.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

«Вітаю рішення громади села Вілія демонтувати пам'ятник чекісту Миколі Островському. Це історично правильний вчинок», - йдеться в дописі очільника облради.

Як він розповів, у селі нещодавно провели збори, і з майже пів сотні присутніх, що голосували за вказане рішення, лише один був проти. Люди також вирішили, що елементи композиції треба здати, а отримані гроші передати на потреби військових із цього села.

Проте голова облради підкреслив, що стелу від пам’ятника й лелече гніздо на ній - залишать.

Читайте також: На Закарпатті демонтували ще один пам'ятник радянським солдатам

Як раніше інформував Карауш у Телеграмі, у селі Вілія стоїть пам’ятник Островському, який з 2015 року перебуває у декомунізаційному списку Українського інституту національної пам'яті. Він народився у 1904 році у Вілії. Радянська ідеологія подавала його як бійця, комуніста, автора так званих безсмертних книг «Як гартувалася сталь», «Народжені бурею». А насправді він - радянський військовий та партійний діяч, письменник, учасник встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом.

Як повідомляв Український інститут національної пам'яті, радянський письменник українського походження Микола Островський підпадає під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», оскільки обіймав посади секретаря прикордонних райкомів комсомолу - Берездівського та згодом Ізяславського. У червні 1924 року був зарахований бійцем Окремого Шепетівського батальйону ЧОН (частина особливого призначення) Червоної армії, а в 1936 році йому було присвоєне звання бригадного комісара Політуправління ЧА. У цьому зв’язку ім’я Островського не може фігурувати в назвах об’єктів топоніміки, підприємств, установ, організацій. Також Микола Островський відомий своїм романом «Як гартувалася сталь», який радянська влада активно використовувала у пропаганді. У своїх творах письменник транслював комуністичні погляди на українські національно-визвольні змагання 1917-1921 років.

Читайте також: У Коломийській громаді «декомунізували» 12 вулиць

Як повідомлялося, музей Островського в Шепетівці перепрофілювали у Музей пропаганди. За зміну назви та профілю установи - з літературно-меморіального на історичний - у березні 2020 року проголосували депутати Хмельницької обласної ради.

Фото: Андрій Карауш / Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-