На Житомирщині виявили надгробки з кварциту, що датуються XVII століттям

На Житомирщині виявили надгробки з кварциту, що датуються XVII століттям

Фото
Укрінформ
Біля церкви Святого Миколая у селі Ворсівка Житомирської області виявили надмогильні плити, виготовлені з кварциту, що датуються XVII століттям.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив Малинський міський краєзнавчий музей.

«Ворсівку відвідав відомий археолог, кандидат історичних наук Віталій Козюба з метою дослідження двох давніх надмогильних плит біля церкви святого Миколая (1850 року). Вчений виявив, що першу з них встановили як стелу на сучасній могилі священника на південь від храму. Плиту вироблено з червоного кварциту, причому її лицевий бік прикрашають «брижі пустелі» — візерунок природного походження, характерний саме для цього різновиду порід. Через естетичну привабливість цієї сторони плити надмогильний напис був нанесений прямо по рельєфу «бриж», - йдеться у повідомленні.

Друга плита завдовжки понад метр більше схожа на кам’яну брилу. На момент огляду вона зберігалась у розташованому поряд із церквою будинку священника. Її лицьова сторона має виступи-нерівності, що позначилось на чіткості напису.

Зазначається, що обидві надмогильні плити датуються XVII століттям. Вирізьблені на них написи не піддаються прочитанню.

«Це перший, принаймні відомий нам, випадок виявлення кварцитових могильних плит поза межами Овруцького кряжу, де розташовані поклади цього каменю. Але й на кряжі найдавніші датовані кварцитові плити належать до кінця ХVІІІ ст. Отже плити з Ворсівки – найдавніші датовані кварцитові, відомі на території колишнього Київського воєводства. Час їх виготовлення засвідчує, що принаймні вже у другій чверті ХVІІ ст. на Овруччині існувала індустрія видобутку і обробки кварцитових плит для надгробків, вироби якої користувались попитом і за межами Овруцького повіту», - додали в музеї.

Читайте також: У Києві представили унікальну плиту доби Київської Русі, врятовану від нелегального продажу

Кам’яний надгробок 1640 року опосередковано свідчить про те, що на місці збереженої дерев’яної церкви ХІХ ст. існувала її попередниця, збудована 1728 р., а до неї — більш давня, на цвинтарі якої стояли ці кварцитові стели.

Як повідомлялося, Свято-Миколаївська громада села Ворсівка стала першою на Житомирщині, яка прийняла рішення про вихід з УПЦ МП та перехід до Православної церкви України.

Фото: ІнфоМалин

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-