СБУ затримала у Дніпрі російського агента, який збирав дані про українську ППО

СБУ затримала у Дніпрі російського агента, який збирав дані про українську ППО

Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України затримала у Дніпрі агента воєнної розвідки РФ, який розвідував місця базування систем протиповітряної оборони, радіолокаційних комплексів Збройних сил України та вистежував логістичні маршрути Сил оборони на території регіону.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

“Насамперед фігурант намагався виявити позиції радіолокаційних комплексів ЗСУ. Ця інформація потрібна була окупантам для того, щоб спробувати “обійти” українську протиповітряну оборону під час нових повітряних ударів”, - ідеться у повідомленн.

Також у разі отримання точних координат загарбники планували здійснити прицільні ракетно-дронові удари по українських станціях радіолокації.

Ще одним завданням російського агента було вистежити основні траси, якими рухались автоцистерни з паливом у напрямку передової.

Співробітники СБУ викрили ворожого поплічника ще на початковому етапі його розвідувальної активності.

Це дозволило поетапно задокументувати злочинні дії та своєчасно затримати агента, а також встановити його російського куратора - кадрового співробітника Головного управління Генерального штабу Збройних сил Росії (відомого як ГРУ).

Читайте також: Армія РФ втратила за добу в Україні 1160 загарбників та ще один Су-34

За даними слідства, він дистанційно завербував жителя Дніпра у грудні 2023 року.

У поле зору агресора він потрапив як ідеологічний прихильник російської агресії, який викладав власні антиукраїнські дописи у Телеграм-каналах прокремлівських блогерів.

Для виконання ворожих завдань зрадник об’їжджав місцевість на власному автомобілі та приховано фіксував українські об’єкти. Комунікацію з російськими загарбниками він підтримував через популярний месенджер.

Під час обшуків у помешканні затриманого виявили комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами його листування з російським ГРУ.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Чоловік перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, суд призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі інструктору з тактичної підготовки однієї з громадських організацій Миколаївської області, який працював на Федеральну службу безпеки РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-