Суд відправив на 15 років за ґрати агента ФСБ, який навів С-300 на багатоповерхівку в Запоріжжі

Суд відправив на 15 років за ґрати агента ФСБ, який навів С-300 на багатоповерхівку в Запоріжжі

Укрінформ
Суд призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі агенту Федеральної служби безпеки Росії, який коригував повітряні удари загарбників по Запоріжжю, зокрема по одній із житлових багатоповерхівок міста.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

Встановлено, що саме за «наведенням» засудженого 18 жовтня минулого року російські війська вдарили ракетами С-300 по багатоквартирному будинку в центрі Запоріжжя, унаслідок чого п'ятеро людей загинули, ще стільки ж дістали важкі поранення.

У грудні СБУ затримала російського агента під час спецоперації в місті.

Зловмисником виявився ідеологічний прихильник «рашизму». У жовтні минулого року його дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ, який прибув на ротацію до тимчасово захопленого Дніпрорудного Запорізької області.

Для вербування фігуранта загарбники залучили його знайомого – підприємця, який перебуває на тимчасово захопленій частині регіону та співпрацює з російською спецслужбою.

Читайте також: СБУ затримала зрадника, який мародерив з росіянами на Харківщині

З метою конспірації ворожий агент обрав собі оперативний псевдонім «Палестинець» та створив анонімний чат у телеграм-каналі. Для збору розвідданих він організував власну групу інформаторів, до якої увійшли четверо жителів Запоріжжя, зокрема працівник міськводоканалу і торговий представник приватної компанії, які регулярно їздили містом.

Фігурант використовував свою групу «втемну»: випитував потрібну інформацію під час спільного розпивання алкогольних напоїв та довірливих розмов про обстановку в Запоріжжі.

Зібрані відомості «Палестинець» месенджером відправляв своєму «зв’язковому» з ФСБ, який перебував у Дніпрорудному. Для конспірації розмов вони заздалегідь обрали собі кодові слова, після написання яких починали спілкування.

Під час обшуків удома у ворожого агента та його інформаторів правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку й мобільні телефони з доказами розвідувально-підривної діяльності. Також у фігурантів виявили заборонену радянську та прокремлівську символіку.

На підставі зібраних доказів суд визнав «Палестинця» винним за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб.

Слідчі дії для притягнення до відповідальності спільників засудженого тривають.

Як додали в Офісі генерального прокурора, на сьогодні доведено, що протягом жовтня 2023 року засуджений забезпечував ворога інформацією щодо дислокації Сил оборони України, а також відправляв загарбникам геолокацію житлової і промислової інфраструктури Запоріжжя.

Розвіддані чоловік збирав як за допомогою родичів і знайомих, так і самостійно. В анонімний чат одного з месенджерів він надсилав графічні зображення, зроблені за допомогою Google maps, із позначками й дописами.

Як повідомляв Укрінформ, до 15 років за ґратами засудили ворожу агентку, яка коригувала удари по Кривому Рогу Дніпропетровської області.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-