Безбар’єрність і ментальне здоров’я: Зеленська на Тернопільщині відвідала інклюзивний центр

Безбар’єрність і ментальне здоров’я: Зеленська на Тернопільщині відвідала інклюзивний центр

Фото
Укрінформ
Перша леді Олена Зеленська відвідала Тернопільську область, де ознайомилася з упровадженням Стратегії безбар’єрності та Всеукраїнської програми ментального здоров’я на прикладі конкретних громад.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Президента. 

Зеленська побувала в Інклюзивно-ресурсному центрі Великоберезовицької селищної ради. Заклад покликаний забезпечувати права осіб з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти. Тут проводять навчання для фахівців, які долучені до інклюзивної освіти. В установі здійснюють психолого-педагогічний супровід здобувача освіти.

ІРЦ також реагує на потреби внутрішньо переміщених дітей з інвалідністю, з особливими освітніми потребами та їхніх сімей, які постраждали від російської агресії. 

З 2020 року тут надають послугу безкоштовного перевезення дітей з інвалідністю із порушеннями опорно-рухового апарату, які пересуваються за допомогою крісла колісного.

Читайте також: МКІП працює над створенням Експертної ради з комунікацій безбарєрності

На обліку в установі перебувають 1210 дітей, які пройшли комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку (у середньому 218 дітей на рік).

Дружина Президента ознайомилася з роботою закладу, поспілкувалася з його підопічними та фахівцями.

"Тема мого візиту на Тернопільщину – безбар’єрність у дії, і доступна для всіх якісна освіта – якраз одна з глобальних цілей всеукраїнської Стратегії безбар’єрності. Кожен інклюзивний клас, кожен пройдений завдяки адаптованим підручникам урок, кожне здобуте завдяки фахівцям центру знання – це шлях до кращого майбутнього не тільки конкретної дитини, а й усієї країни. Бо Україна – країна для людей", – наголосила перша леді.

Зеленська також узяла участь у зустрічі з керівництвом обласної військової адміністрації і Тернопільської міської ради.

Читайте також: Зеленська закликала світ активніше долучитися до порятунку депортованих українських дітей

Вона відзначила напрацювання області у впровадженні безбар'єрності та рівних можливостей у різних сферах життя. 

Зокрема це створення безбар’єрного простору, впровадження цифрової безбар’єрності (на Тернопільщині запрацював перший в Україні імерсивний мультифункціональний хаб для підвищення рівня розвитку цифрової освіти та комунікації й соціалізації різних верств населення; на території області відкрито перші в Україні центри цифрової безбар’єрності в Лановецькій та Хоростківській громадах для забезпечення рівних можливостей для всіх суспільних груп, включно з людьми старшого віку, людьми з інвалідністю та жителями віддалених сільських місцевостей в онлайн-середовищі), запровадження нових можливостей у сфері зайнятості та відкриття бізнесу (програмою мікрогрантової підтримки "Власна справа" у 2023 році в області скористалися 354 особи, отримавши грантову допомогу від держави; створено 731 нове робоче місце, за програмою "Розвиток ветеранського бізнесу" 10 переможців одержать кошти від держави на старт або розвиток власної справи).

Зеленська акцентувала, що область бере активну участь у Всеукраїнській програмі ментального здоров’я – понад 60% сімейних лікарів надають психологічні послуги у своїх громадах.

Реалізується роз’яснювальна інформкампанія задля подолання суспільної стигми щодо отримання психологічної допомоги.

Читайте також: Важливо зламати стереотипи українців про послуги психологів або психіатрів - Зеленська

"Побачене на Тернопільщині обговоримо на всеукраїнському рівні, на Раді безбар’єрності. Практичний досвід важливий саме тому, що враховує реальність, унікальні особливості та суперсили регіону. Безбар'єрність мусить бути не десь там, а тут, поряд, кожного дня спрощуючи життя. І потрібна вона не "комусь іншому", а кожному з нас. Бо можливості потрібні всім", – резюмувала перша леді.

Як повідомляв Укрінформ, Всеукраїнська програма ментального здоров'я “Ти як?” – ініціатива першої леді, спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров'я.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-