Ромський інтеграційний центр відкрили в Мукачеві

Ромський інтеграційний центр відкрили в Мукачеві

Фото
Укрінформ
Ромський інтеграційний центр відкрився в Мукачеві.

Про це у Телеграмі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

За словами омбудсмена, у відкритті взяли участь його представник в Закарпатській області Андрій Крючков, координатор системи ООН в Україні Деніз Браун, представниця ООН Жінки в Україні Сабін Фрайзер Гюнеш, представники УВКБ ООН в Україні та БФ “Регіон Карпат NEEKA”, місцевої влади, партнерів і ромських організацій.

"У межах відкриття представники державних, міжнародних і громадських організацій відвідали ромське поселення в Ужгороді, де побачили катастрофічні умови проживання ромів", - заявив Лубінець.

Покращення дотримання прав ромської національної меншини (спільноти) є частиною євроінтеграційних зобов’язань України, наголосив омбудсмен.

За його словами, моніторингові візити до ромських поселень протягом 2022-2023 років показали, що через агресію РФ ситуація з отриманням адмінпослуг ромами погіршується, зокрема щодо отримання документів, які посвідчують особу. Через це ромам складно працевлаштуватися, отримати медпослуги, статус ВПО чи гуманітарну допомогу.

Читайте також: На Закарпатті побудували перший в області реабілітаційний центр

За неофіційними даними ромських громадських організацій, у Закарпатській області кількість осіб, які недокументовані, може досягати 10 тисяч.

У межах проєкту Ради Європи “Підтримка реформи правової бази щодо національних меншин та стійкості національних меншин і ромів в Україні” у червні 2023 року Офіс омбудсмена ініціював реалізацію пілотного проєкту “Документування осіб з числа ромської національної меншини (спільноти) та напрацювання юридичних механізмів спрощення цієї процедури” у м. Мукачево Закарпатської області.

Крім того, в Офісі створений відповідний структурний підрозділ, який координує представник обмбудсмена з рівних прав і свобод, прав нацменшин, політичних та релігійних поглядів Михайло Спасов.

Як повідомлялося, за даними Офісу омбудсмена, близько 20% дорослих ромів не мають жодної освіти.

Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-