Соцдопомога переселенцям: на Прикарпатті ініціюють зміни до обласних програм

Соцдопомога переселенцям: на Прикарпатті ініціюють зміни до обласних програм

Ексклюзив
Укрінформ
В Івано-Франківській обласній раді ініціюють зміни до обласних програм, щоб надавати соціальну допомогу для переселенців, які того потребують.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила депутат Івано-Франківської обласної ради, громадська діячка Євгенія Бардяк.

«Коли до мене звертались ВПО (внутрішньо переміщені особи) за допомогою на лікування чи іншим соціальним забезпеченням, то я помітила, що такої допомоги з обласного бюджету не передбачено. Тобто людина, яка втратила житло і переїхала, приміром, з Донеччини в громаду Прикарпаття, і при цьому хворіє на онкозахворювання через стреси, має неповнолітніх дітей, то вона не може отримати допомогу на лікування з обласного бюджету, бо в неї є статус ВПО… Я хочу внести зміни до існуючих програм в Івано-Франківській області, які б передбачали виплату допомоги ВПО на лікування та інші потреби, в тому числі для військових-ВПО та їхніх родин», - повідомила Бардяк.

За словами депутата облради, звернення від переселенців, які надходять до неї, наштовхнули її на вивчення цього питання.

«Тут є казус у тому, що цю допомогу мали б надавати з бюджетів тих регіонів, звідки приїхали ці люди. Тому мені цікаво, чи передбачає бюджет Луганської чи інших областей такі соцвиплати, і чи можуть вони передати ці кошти у бюджет Івано-Франківської області. Чи все-таки наш обласний бюджет може забезпечити цих потребуючих у рамках діючих програм. Аби вивчити ці питання, я подаю депутатські запити в різні обласні адміністрації», - поінформувала Бардяк.

Вона зауважила, що в Івано-Франківській області діє близько 60 програм, але зміни варто було б внести до тих, які стосуються адресної допомоги на лікування, кредитування житла, започаткування бізнесу та інших питань, які є важливими нині для ВПО.

Читайте також: Уряд удосконалив порядок надання тимчасового житла переселенцям

«Можливо, є відповідні програми в Донецькій, Луганській чи Херсонській областях, які б забезпечували таку допомогу людям. Думаю, тоді потрібно буде інформувати про них людей, які звертаються до нас за підтримкою», - переконана депутат.

На Прикарпатті від початку війни прийняли більше 140 тисяч переселенців. Нині, за офіційною інформацією, в області проживає близько 120 тисяч ВПО.

Як повідомляв Укрінформ, доброчинці Франції погодились допомогти прикарпатським медзакладам, де лікують військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-