На Миколаївщині повернули державі чотири кургани епохи пізньої бронзи та раннього заліза

На Миколаївщині повернули державі чотири кургани епохи пізньої бронзи та раннього заліза

Відео
Укрінформ
На Миколаївщині повернуто державі чотири кургани епохи пізньої бронзи та раннього заліза.

Про це повідомляє Миколаївська обласна прокуратура, передає Укрінформ.

«За позовами органів Миколаївської обласної прокуратури усунуто перешкоди у користуванні чотирма пам’ятками археології місцевого значення – курганами епохи пізньої бронзи та раннього заліза. Вони розташовані на території Баштанського та Первомайського районів», - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначають, що ці пам’ятки археології, всупереч вимог законодавства, були передані у власність громадян у складі земель сільськогосподарського призначення.

Відповідно до даних облікової документації та інформації археологів, кургани є поховальними спорудами періодів з 4 тисячоліття д.н.е до 2 тисячоліття н.е, від Стародавньої Греції та Риму, кочівників, черняхівської культури, середньовіччя і аж до османського часу. Кургани області - це аналог єгипетських пірамід, архів історичної пам’яті найдавнішого періоду.

Під час розкопок курганів у нашій місцевості археологи знайшли велику кількість золотих прикрас, побутових речей, різноманітного посуду та одягу знатних осіб скіфів та сарматів, зброї та обладунків половецьких воїнів, статуї скіфських вождів, антропоморфні стели та інші артефакти.

Незаконне перебування курганів у приватній власності та безконтрольне їх розорювання при здійсненні сільськогосподарських робіт призводить не лише до руйнування зовнішнього шару пам’ятки, але і до втрати можливості дослідження їх вмісту. А відтак - безцінної інформації про археологічні культури, які населяли нашу країну протягом тисячоліть.

Читайте також: На Рівненщині у державну власність повернули Білівське городище

Виявивши такі випадки, органи обласної прокуратури звернулися до суду із позовами про усунення перешкод державі в особі Миколаївської обласної військової адміністрації, у користуванні пам’ятками археології.

У прокуратурі наголосили, що наразі в судах залишається ще три справи зазначеної категорії, також підготовлено ще чотири такі позовні заяви.

Як повідомлялося, Миколаївські археологи на місці будівництва супермаркету в місті Баштанка знайшли некрополь, який датується початком 19 століття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-