Справа про напад на одеського активіста Михайлика не закрита - поліція

Справа про напад на одеського активіста Михайлика не закрита - поліція

Ексклюзив
Укрінформ
Справу щодо нападу на одеського активіста Олега Михайлика наприкінці вересня 2018 року не закрито, хід слідства у цьому провадженні перебуває на контролі у Головного слідчого управління Нацполіції України.

Про це йдеться у відповіді Головного слідчого управління Національної поліції на інформаційний запит Укрінформу.

«Повідомляємо, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Одеській області здійснюється досудове розслідування в окремому кримінальному провадженні, розпочатому за фактом замаху на вбивство Михайлика О. С., у вчиненні якого викрито трьох осіб, яким повідомлено про підозру, які на сьогоднішній день не скасовано», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в цьому кримінальному провадженні з метою повного, всебічного і об’єктивного дослідження обставин скоєння кримінального правопорушення Головним слідчим управлінням надавалися письмові вказівки, на виконання яких у справі було проведено низку слідчих (розшукових) дій та судових експертиз, необхідних для встановлення істини.

«Хід розслідування даного кримінального правопорушення перебуває на контролі в Головному слідчому управлінні», - запевнили правоохоронці.

За інформацією Нацполіції, у рамках розслідування справи відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства та Закону «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» правоохоронні органи вжили заходів, спрямованих на захист життя та здоров’я потерпілого від протиправних посягань.

У Головному слідчому управлінні заявили, що наразі у зв’язку із виконанням запиту про надання міжнародної правової допомоги, зокрема щодо надання правоохоронним органам України кулі, вилученої в медзакладі Німеччини під час лікування потерпілого, досудове розслідування в провадженні зупинено на основі пункту третього частини першої статті 280 КПК України.

Як повідомлялося, в одеського активіста Олега Михайлика стріляли наприкінці вересня 2018 року. Трьох підозрюваних заарештували буквально за кілька днів після замаху, але пізніше сам Михайлик та його адвокат Вадим Оксюта почали заявляти, що не вірять в причетність до замаху трьох заарештованих громадян Грузії.

У січні 2019 року Михайлика прооперували в Німеччині - вилучили з легені кулю. Захист заявляє, що вона не відповідає зброї, яку знайшли під час обшуку в одного з підозрюваних.

5 лютого у Нацполіції заявили, що слідчі Нацполіції подовжили термін охорони Михайлика, на якого було здійснено замах, попри письмову заяву потерпілого, написану в його присутності дружиною, про відсутність потреби у таких заходах.

Згодом, 21 червня, Київський районний суд ухвалив рішення звільнити з-під варти всіх підозрюваних у нападі на Михайлика.

ЗМІ повідомляли, що двох підозрюваних - Лашу Герасіна та Манучара Варшанідзе - відпустили під цілодобовий домашній арешт, а ще один підозрюваний Торніке Герасін (Нагладзе), як пояснив його адвокат, взагалі лишився без запобіжного заходу.

Читайте також: Зеленський - про вирок замовникам вбивства Гандзюк: Це мало статися без тиску громадськості

3 жовтня 2019 року у ЗМІ з’явилася інформація, що слідство в справі замаху на вбивство Михайлика призупинили.

У копіях ухвали про зупинення слідства у цій справі, які Михайлик передав ЗМІ, йдеться про зупинення слідства через відсутність речового доказу у вигляді вилученої ще в січні 2019 року з легені потерпілого кулі, яка на той момент перебувала у німецьких криміналістів.

ЗМІ уточнювали, що запит про надання міжнародної правової допомоги до міністерства юстиції Німеччини, зокрема і про передання до України кулі, не було на той момент виконано в повному обсязі.

Як зазначали ЗМІ з посиланням на постанову слідчого, «досудове розслідування зупинити у зв’язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-