На Донеччині цьогоріч викрили 74 інформатора - СБУ

На Донеччині цьогоріч викрили 74 інформатора - СБУ

Оновлено
Укрінформ
В Донецькій області в поточному 2023 році Службою безпеки України було викрито 74 інформатора, які сприяли ворогу в обстрілах мирного населення. В минулому, 2022 році, таких було викрито 69 осіб.

Про це 22 грудня на брифінгу повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, відповідаючи на питання кореспондента Укрінформу.

«Цього року, 2023-го, Головне управління Служби безпеки України в Донецькій і Луганській областях викрило діяльність 74 інформаторів, які так чи інакше сприяли ворогові і надавали допомогу в обстрілах, нанесення ракетних ударів по містах Донецької області», - сказала Прищепа.

За її словами, всім 74 особам оголошено підозри, і в цьому році є вже 40 вироків. Тоді як за минулий 2022 рік інформаторів було виявлено 69 осіб та винесено 34 вироки.

Зокрема контррозвідники СБУ викрили нещодавно інформаторку, яка надавала російським спецслужбам дані про розташування та переміщення військових підрозділів і техніки ЗСУ у прифронтових районах Донецької області. Цією зрадницею виявилася староста однієї з релігійних громад Краматорського району, яка розпочала співпрацю з ворогом у червні 2023 року.

«За нашою інформацією, отримані точки дислокації українських підрозділів вона передавала через месенджер. І ворог використовував їх для нанесення артилерійських ударів по регіону. У рамках контррозвідувальних заходів співробітники СБУ затримали її за місцем проживання», - уточнила Прищепа.

Вона зазначила, що слідство встановило, що протягом 2018-19 років ця жінка систематично відвідувала окуповані території Донецької області. В цьому році вона виїжджала до Росії через країни Європи. Під час одного з таких візитів зловмисниця зустрілася зі своїм куратором від ворожої спецслужби і отримала настанови щодо збору інформації в оборонній сфері.

Прищепа констатувала, що було виявлено і двох інформаторів, які збирали розвіддані про місця розташування Сил оборони та об'єктів критичної інфраструктури, блокпостів, адмінбудівель виконавчої влади у регіоні.

«Ми затримали обох фігурантів у результаті контрдиверсійних заходів. Виявилося, що одна з фігурантів - це мешканка Краматорська. Вона дистанційно передавала агресору інформацію через рідного брата, який воює на боці окупантів», - додала співробітниця СБУ.

Читайте також: У Запоріжжі затримали агентів ФСБ, які скоригували ракетний удар по багатоповерхівці

Окрім того, у Торецьку затримали колишнього шахтаря, який теж фіксував координати розташування блокпостів, адмінбудівель та об'єктів цивільної інфраструктури, а також позицій протиповітряної оборони поблизу лінії фронту. До негласної співпраці цього інформатора дистанційно залучив старший навідник - гранатометник ворожої третьої окремої мотострілкової бригади «Беркут». Зв'язок з агресором фігурант так само підтримував через заборонені соціальні мережі і через месенджер.

«На підставі зібраних доказів суд вже призначив йому покарання у вигляді 9 років позбавлення волі», - заявила Прищепа.

Вона також повідомила, що

на Донеччині співробітниками СБУ цьогоріч було викрито сім організованих злочинних груп, які складалися з колаборантів та інформаторів: «Деяких членів злочинних груп вже засуджено».

Зокрема, заочно повідомлено про підозру за статтею «Колабораційна діяльність», а також за проведення незаконних виборів очільникам адміністрації Красного Лиману в «ДНР», які в складі організованої злочинної групи здійснювали колабораційну діяльність на підтримку окупаційної влади і збройної агресії Росії проти України.

Прищепа додала, що, крім того, обвинувальні акти так само скеровані стосовно колишніх депутатів Маріупольської міської ради від забороненої партії ОПЗЖ. Вони так само в складі злочинної групи здійснювали діяльність, спрямовану на незаконну зміну меж території і державного кордону України і допомагали іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти нашої країни.

Читайте також: У базу «Воєнний злочинець» внесли вже майже 250 тисяч загарбників і колаборантів

На прохання кореспондента Укрінформу Прищепа уточнила, що в цій організованій злочинній групі виявлено п’ять маріупольских фігурантів, але скільки взагалі підозрювалося екс-депутатів, не відповіла.

Крім того, за словами Прищепи, заочно повідомлено про підозру членам агентурної мережі ФСБ Росії, які в складі групи займаються збором та передачею представникам Росії інформації військового характеру щодо місць дислокації особового складу і техніки Сил оборони України. А ці особи входять до складу «МГБ («министерства госбезопасности» - ред.) «ДНР», також представляють ворожі розвідгрупи окремої мотострілкової бригади.

«Нам відомо, що вони створили доволі розгалужену мережу інформаторів в Донецькій і Харківській областях. Тільки на моїй пам'яті з цієї агентурної мережі ми затримали і засудили вже 17 осіб. Стосовно інших ще проходять оперативно-слідчі дії. Так, до цієї ж інформаторської мережі входив і мешканець Дружківки, якого нещодавно засудили до 20 років позбавлення волі», - зауважила Прищепа.

Як повідомлялося, Донецька область перебуває під постійними обстрілами російських військ, щодня ворог убиває і травмує цивільних мешканців, руйнує цивільні та інфраструктурні об’єкти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-