В Одесі скульптуру Пушкіна та його «тінь» хочуть перенести до худмузею

В Одесі скульптуру Пушкіна та його «тінь» хочуть перенести до худмузею

Укрінформ
Члени топонімічної комісії рекомендують Одеській міськраді перенести скульптуру письменника, яка розташована біля музею Пушкіна, на зберігання до художнього музею.

Також рекомендується перенести й «Тінь Пушкіна» - артоб’єкт на розі вулиць Рішельєвської та Дерибасівської.

Про це на брифінгу в Одесі повідомив член історико-топонімічної комісії, краєзнавець Андрій Дембицький, передає Укрінформ.

«Прибираємо з міського простору «тінь Пушкіна» - вона переїде у двір Худмузею. Туди ж переїде скульптура письменника, яка стоїть біля будинку №13», - повідомив Андрій Дембицький.

Артоб’єкт «Тінь Пушкіна». Фото: «Думская»

Також було прийнято рішення про перейменування скверу Пушкіна.

«Я не впевнений, що всі одесити знають, де він розташований. Тож може для когось це буде відкриттям - це площа перед залізничним вокзалом. Її назвуть площею «Роза вітрів», - додав краєзнавець.

За словами іншого члена топонімічної комісії, історика Олександра Бабича, наразі в Одесі «забагато Пушкіна на одиницю квадратного метра міської території».

Бабіч додав, що комісія намагається збагатити міську топоніміку прізвищами українських та світових письменників, які були в Одесі.

Читайте також: На Закарпатті депутати просять повернути селу Пушкіно його історичну назву

«Комісія пропонує перейменувати парк Горького у парк Марка Твена. Письменник бував в Одесі і писав про неї. Якщо у парку з’являться персонажі з творчості Твена - це буде доречно та поєднає нас зі світовою культурою», - розказав Олександр Бабіч.

Зазначимо, рішення топонімічної комісії має рекомендаційний характер, а остаточне рішення щодо зміни назв топонімів приймуть депутати міськради на черговій сесії.

Як повідомляв Укрінформ, пам’ятник Пушкіну розташований на Приморському бульварі, знаходиться на території об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Згідно з ч. 1 ст. 5 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» заборона не поширюється на об’єкти всесвітньої спадщини. Цей пам’ятник є однією з найвидатніших на території Одещини пам’яток монументального мистецтва, становить виняткову мистецьку цінність. Тож комісія рекомендувала залишити його на місці.

Головне фото: Суспільне Одеса

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-