На Закарпатті депутати просять повернути селу Пушкіно його історичну назву

На Закарпатті депутати просять повернути селу Пушкіно його історичну назву

Ексклюзив
Укрінформ
На Закарпатті депутати просять перейменувати село Пушкіно в Берегівському районі, назване на честь російського поета, та повернути йому історичну назву Новий Вербовець.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив депутат Закарпатської облради, професор Федір Шандор, який є ініціатором звернення.

"Ми пропонуємо повернути селу історичну назву "Новий Вербовець", саме так воно називалося майже до середини ХХ століття, коли назву змінили на "Пушкіно", - сказав Шандор.

Читайте також: У Краснограді на Харківщині міськрада проголосувала проти перейменування міста

Відповідний запит депутат фракції "Слуга народу" подав у ході 12-ї сесії Закарпатської обласної ради. Його підтримали та пропонують громаді змінити радянську назву села на історичну - у рамках Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

"Закарпатська обласна рада не може впливати на рішення громади - саме вони повинні прийняти його щодо перейменування села та повернення йому історичної назви. Утім, маємо інформацію про те, що влада в громаді не зацікавлена в перейменуванні та відстоює назву "Пушкіно" для закарпатського села у Берегівському районі", - зазначив Шандор.

Закарпатське село Пушкіно розташоване за 17 км від міста Виноградів, проживає тут близько 1400 мешканців. Cело було перейменоване на честь російського поета Олександра Пушкіна у 1937 році на столітню річницю загибелі російського поета, хоча Пушкін ніколи не був ні на Закарпатті, ні взагалі в Україні. У 1977 році тут було встановлено пам'ятник-бюст Пушкіну, який 26 квітня 2022 року демонтували у процесі дерусифікації території України від усіх символів держави-агресора. До перейменування село назвали Новий або Руський Вербовець. Самі місцеві мешканці називають село "Пушкіново".

Це закарпатське село є єдиним в Україні, названим на честь Пушкіна.

Читайте також: Мешканці Червонограду проти перейменування міста

Як повідомляв Укрінформ, весною 2022 року в Мукачеві та Ужгороді знесли пам'ятники російському поетові, також перейменували школу в Мукачеві та площу в Ужгороді, названі на його честь.

Щойно 15 листопада у Києві демонтували пам'ятник Олександру Пушкіну.

Фото: Wikipedia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-