У Краснограді на Харківщині міськрада проголосувала проти перейменування міста

У Краснограді на Харківщині міськрада проголосувала проти перейменування міста

Укрінформ
Красноградська міська рада Харківської області проголосувала проти перейменування міста. Як аргумент у зверненні до Експертної ради Українського інституту національної пам’яті зауважується, що в назві вказується на красу населеного пункту.

Про це міська рада повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

У мерії стверджують, що назва “Красноград” не пов’язана з радянсько-комуністичним періодом і посилаються на історичні джерела та висновки залучених фахівців.

Зазначається, що Красноград раніше мав назву Костянтиноград або скорочено — Конград. Перейменували його у 1922 році під час «деімперіалізації», яку проводила радянська влада. Але начебто без прив’язки до комуністичної ідеології.

Читайте також: Мешканці Червонограду проти перейменування міста

“Варіанти, наполегливо рекомендовані владою, були традиційно безглузді. Тоді зібрання місцевої інтелігенції (духовенство, власники ремісничих артілей, учителі гімназій, семінарії) запропонували більш лаконічну красиву, ідеологічно-нейтральну назву міста — Красноград, «красний» — красивий. Бо місто на початку XX століття славилося красою й унікальністю своєї архітектурної забудови”, - переконують у міськраді.

При цьому герб Краснограда до 250-річчя міста, що відзначався у 1980 році, виконав митець Василь Скринник у межах дипломного проєкту за фахом «Промислова графіка, графічний дизайн» в Харківському художньому інституті (нині — академія дизайну та мистецтв).

«Герб не був замовленням від комуністичної партії, це авторський творчий геральдичний проєкт, ідеологічно незаангажований, нейтральний щодо будь-яких політичних символів! Використані у гербі кольорові співвідношення мають загальноприйняте міжнародними правилами геральдичне тлумачення і не наслідують будь-якого політичного символізму», — вказано у зверненні.

Шрифт напису «Красноград» побудований на основі елементів графіки Василя Кричевського — автора малого герба України. І тодішнє партійне керівництво, стверджують у міськраді, звертало увагу на “натяк засобами графічного зображення автора герба на національну ідентичність”.

Читайте також: У Херсоні чотири вулиці перейменували на честь загиблих поліцейських, які пройшли Іловайськ

“Чотири покоління красноградців виплекано в місті з цією назвою. Всі вони не просто містяни. Вони — красноградці. Якщо хтось у його назву і вкладав інший зміст, то ми та наші предки давно втілили свій — для справжніх красноградців Красноград — від слова «красний» — красивий, гарний, неповторний... Від з початку часів українського державотворення, Незалежності Української держави ніхто в місті не просував наратив, що його назва пов’язана з революційним минулим”, — зазначають у мерії.

Звернення до експертної комісії УІНП депутати Красноградської міської ради підтримали одноголосно.

Як повідомлялося, у вересні у Краснограді Харківської області розпочали громадське опитування щодо перейменування міста за законом про деколонізацію і дерусифікацію. Пропозиції можна було подавати в електронній або письмовій формі.

За інформацією міської ради, 96% учасників опитування висловилися за тлумачення назви міста в значенні “гарне” та “красиве”.

Фото: Вечірній Харків

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-