Агент ФСБ «Скіф» отримав 15 років тюрми за вербування жителів Одещини

Агент ФСБ «Скіф» отримав 15 років тюрми за вербування жителів Одещини

Фото
Укрінформ
Суд призначив покарання у вигляді 15 років ув'язнення російському агенту-спецпризначенцю з оперативним прізвиськом «Скіф», який формував власну мережу інформаторів на території Одеської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

Встановлено, що засуджений працював на Федеральну службу безпеки РФ.

До складу ворожої групи «Скіф» намагався залучити представників силових відомств в Одеській області. Згідно із задумом ФСБ, вони мали передавати російській спецслужбі розвіддані про дислокацію та переміщення Сил оборони на півдні України.

Контррозвідка СБУ розробила оперативну комбінацію й вивела «Скіфа» з території самопроголошеної «Придністровської Молдавської Республіки».

Як і планувала українська спецслужба, ворожий агент приїхав в Одеську область, щоб особисто завербувати співробітницю СБУ.

Читайте також: Посадовцю, який намагався переконати мера Очакова здати росіянам місто, загрожує довічне

Контррозвідники задокументували кожен епізод злочинної діяльності фігуранта та затримали його на території регіону.

Зловмисником виявився місцевий житель, який на початку 90-х виїхав до Молдови, де брав участь у бойових діях на боці невизнаної «ПМР». Потім у складі російського спецназу «Едельвейс» він воював у Дагестані та Чечні.

У 2014 році зрадник прибув до Одеси для вчинення масових заворушень на користь Росії, за що був оголошений у розшук українськими правоохоронцями.

Щоб уникнути правосуддя, фігурант утік до невизнаного Придністров’я, де у 2019 році для виконання завдань ФСБ був завербований двома представниками її місцевої «філії».

На підставі зібраних доказів суд визнав «Скіфа» винним за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Як уточнили в Офісі генерального прокурора, у суді доведено, що засуджений вийшов на представників російської спецслужби з власної ініціативи та сам запропонував свою допомогу у проведенні проти України підривної діяльності.

На виконання завдань агресора чоловік збирав розвідувальні дані про підрозділи Збройних сил України на території Одеси та області, а також про наявність особового складу і військової техніки на ділянці «українсько-придністровського» кордону.

Читайте також: СБУ затримала російську агентку, яка коригувала удари дронів по Одесі

Зібрану інформацію агент передавав своєму куратору - майору «міністерства державної безпеки ПМР», який діяв в інтересах Росії.

За даними ОГП, засуджений проходить підозрюваним у кримінальному провадженні за обставинами масових заворушень на боці проросійських угруповань «Антимайдан» 2 травня 2014 року в Одесі.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ вивела «Скіфа» з території невизнаного Придністров’я на початку жовтня.

Щоб вивести зловмисника на територію України, у поле його зору була введена чинна співробітниця СБУ, а також створені умови для її «згоди» на співпрацю з ворогом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-