Півночі Житомирщини через замінування загрожує гуманітарна та екологічна катастрофа - експерт

Півночі Житомирщини через замінування загрожує гуманітарна та екологічна катастрофа - експерт

Фото
Укрінформ
Населеним пунктам на півночі Житомирщини, які були окуповані на початку повномасштабної війни та перебували під регулярними обстрілами російських військ, загрожує гуманітарна та екологічна катастрофа.

Про це в коментарі Укрінформу розповів ветеран, директор компанії з гуманітарного розмінування ТОВ «ГК ГРУП» Віталій Кучеренко.

«У Житомирській області основна проблематика, пов’язана із замінованими територіями, зосереджена в Коростенському районі. Це може призвести до гуманітарної катастрофи, бо для жителів півночі Житомирщини ліс – це годувальник. Люди збирали там ягоди, гриби, які заготовляли для себе і продавали, а через замінування вони лишилися цього ресурсу. Водночас зберігається загроза екології, бо вибухові компоненти з ракет забруднюють довкілля», – зазначив Кучеренко.

За його словами, на Житомирщині обстеженню підлягають місця проведення боїв, залишені позиції та блокпости, адже всі ці об'єкти вважаються потенційно небезпечними. Окрім того, як зауважив директор компанії, російські війська заміновували території на півночі Житомирщини для залякування та утримання в страху місцевого населення.

Фахівці «ГК ГРУП» розпочали збір та аналіз інформації у Малинській громаді, де провели нетехнічне обстеження. Так, із п’яти обстежених ділянок дві були визначені потенційно небезпечними, які потребують подальшого технічного обстеження.

У команді компанії наразі є дві групи по п'ять фахівців, які пройшли навчання минулого року. До робіт також готова долучитися ще одна група з восьми людей, до складу якої входять ветерани війни.

Читайте також: Уряд виділив понад 788 мільйонів на розмінування й фортифікаційні укріплення

ТОВ «ГК ГРУП» минулого року отримало грант від Українського ветеранського фонду в розмірі 1 млн грн, який спрямували на закупівлю обладнання. Зараз роботи фінансує американська компанія Tetra Tech, а також залучаються її технічні радники.

Загалом на Житомирщині майже 30 тис. га забруднені вибухонебезпечними предметами.

Як повідомляв Укрінформ, у Народицькому спецлісгоспі на Житомирщині провели перше в Україні гуманітарне розмінування лісового масиву.

Фото: Віталій Кучеренко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-