Полтавський архів представив дані понад 5000 постраждалих від радянських репресій

Полтавський архів представив дані понад 5000 постраждалих від радянських репресій

Укрінформ
Державний архів Полтавської області працює над архівно-пошуковим проєктом «Український мартиролог ХХ століття», установа представила прізвища понад 5100 полтавців, які постраждали від радянської репресивної системи.

Про це повідомила Полтавська ОВА, передає Укрінформ.

"Державним архівом Полтавської області було визначено для опрацювання перелік першочергових документальних фондів репресивних радянських органів: Прокуратура Полтавської області, (ф-5464), Полтавський обласний суд (ф-6038), Полтавський кущовий народний суд (ф.р.-2020), затверджено склад робочої групи. Упродовж 2021-2023 років державний архів щомісячно надсилає відомості про репресованих осіб. Наразі на платформі «Український мартиролог ХХ століття» архівною установою представлено прізвища понад 5 тис. 100 полтавців, які постраждали від радянської репресивної системи", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, архівно-пошуковий проєкт «Український мартиролог ХХ століття», започаткований Державною архівною службою України, – це зведена база даних, що містить стислі відомості про жертв політичних репресій 1920-1950-х років: фотопортрет або кілька фотографій (за наявності), ім'я жертви, національність та коротка характеристика роду занять, дати життя, відомості щодо арешту та ув'язнення, реабілітації, посилання на архів, де зберігаються архівно-слідчі справи та інші дотичні матеріали.

Читайте також: Після Революції Гідності зросла кількість звернень до архіву СБУ щодо репресованих родичів

Від 2019 року розпочате зведення баз даних до єдиної централізованої й загальнодоступної онлайн бази, що розміщена на вебсайті Укрдержархіву, і дає можливість споживачам отримати доступ до відповідної архівної інформації просто з мережі Інтернет.

Кожен громадянин України має можливість отримати швидку інформацію про безневинно репресованих осіб (із зазначенням вихідних даних документа). Робота із наповненням бази даних продовжується.

Як повідомляв Укрінформ, база даних “Український мартиролог XX століття” поповнилася картками ще про 914 постраждалих осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-