Одеса отримає у грудні допомогу від Італії для ремонту Спасо-Преображенського собору - мерія

Одеса отримає у грудні допомогу від Італії для ремонту Спасо-Преображенського собору - мерія

Укрінформ
Уряд Італії підтвердив, що в грудні схвалять перший економічний транш, спрямований на ремонтні роботи у соборі, який постраждав внаслідок російського обстрілу.

Про це повідомляє Одеська міськрада в Телеграмі, передає Укрінформ.

Як зазначається, міський голова Одеси Геннадій Труханов провів онлайн-зустріч із представниками Університету Генуї щодо відновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору.

«Уряд Італійської Республіки підтвердив, що в грудні буде схвалено перший економічний транш, направлений на ремонтні роботи у соборі», - йдеться в повідомленні.

Фото: Одеська міськрада

Питання обговорили із ректором Університету Генуї Федеріко Дельфіно та директором факультету архітектури та дизайну Університету Генуї, головою Офісу реставрації та урбаністики при Одеському міському голові Нікколо Кассіду.

Нагадаємо, через сильні зливи 11 та 12 листопада Спасо-Преображенський собор було підтоплено.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 23 липня російські війська здійснили масовану атаку по території Одеси та області. Загарбники випустили 19 ракет різного типу. Удар припав на історичний центр Одеси, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Унаслідок атаки були пошкоджені 25 пам’яток архітектури, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор. Половина собору залишилася без даху, у будівлі були порушені центральні паля та фундамент, вибиті всі вікна, збита ліпнина. Рятувальникам та священослужителям вдалося врятувати низку ікон, у тому числі Касперовську ікону Божої Матері, яку вважають покровителькою Одеси. Також вціліла й Іверська ікона, написана до 100-річчя Одеси.

Читайте також: В Одесі дощ підтопив Спасо-Преображенський собор, пошкоджений російською ракетою

У серпні офіс прем’єр-міністра Італії Джорджі Мелоні заявив, що Італія планує зробити внесок у зусилля з відновлення Одеського кафедрального собору, який розбомбила російська армія.

Другого жовтня Україна та Італія підписали угоду про оновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору. За словами віцепрем'єр-міністра і міністра закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні, над відновленням собору працюватимуть найкращі італійські архітектори.

Перше фото: t.me/odesacityofficial

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-