Державі повернули приміщення філії Почаївської духовної семінарії

Державі повернули приміщення філії Почаївської духовної семінарії

Ексклюзив
Укрінформ
У Кременці на Тернопільщині правоохоронці повернули державі приміщення філії Почаївської духовної семінарії, розташовані на території Миколаївського кафедрального собору.

Це відбулося згідно з рішенням суду, повідомили кореспонденту Укрінформу у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

"Ніякого інциденту не було. Виконується рішення суду. Суд присудив віддати споруди в державну власність. Це була планова акція, відповідні служби робили свою роботу, і поліція забезпечила охорону громадського порядку. Дітей перевели в інше приміщення", - зазначили в поліції.

У відділі комунікації зауважили, що адміністрацію закладу було попереджено заздалегідь. Скарг на дії правоохоронців не надходило.

Раніше в інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ МП повідомили, що 30 листопада 2023 року о 6:00 ранку Кременецький Миколаївський кафедральний собор на Тернопільщині, на території якого розміщується регентське училище, оточила поліція. Студенткам Кременецького духовного училища було оголошено вимогу негайно залишити приміщення. Деякі з дівчат намагалися зачинятися в келіях. Згодом автобусом їх вивезли до гуртожитку місцевого закладу освіти.

Директор Кременецько-Почаївського державного історико-археологічного заповідника Василь Ільчишин прокоментував ситуацію місцевому інтернет-виданню.

“Це повернення державного майна, яке повертається у державну власність згідно з рішенням суду. Зараз ми зі співробітниками СБУ та виконавчої служби робимо збірку нерухомого, рухомого майна, складаємо акт. Інвентаризація триває, тож остаточно про стан майна щось сказати не можна. Єдине можу сказати, що пошкоджені фрески, є тріщини, відлущення, предмети мистецтва теж пошкоджені. Адже не дотримувався температурний та вологісний режим. У храмі зберігаються предмети мистецтва 18-19 століть, які мають високу мистецьку цінність. Вони потребують реставрації й консервації”, – зазначив директор ДІАЗу.

Читайте також: Суд продовжив запобіжний захід митрополиту УПЦ МП Павлу до 29 січня

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України зранку 30 листопада проводить обшуки у Почаївській лаврі.

Фото: terminovo.te.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-