СБУ прийшла з обшуками у Почаївську лавру

СБУ прийшла з обшуками у Почаївську лавру

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України 30 листопада зранку проводить обшуки у Почаївській лаврі.

Про це повідомило Укрінформу джерело у правоохоронних органах.

"Сьогодні зранку співробітники СБУ навідалися з обшуками у Почаївську лавру, яка належить УПЦ МП", – повідомив співрозмовник.

Попередня причина візиту – поширення російської ідеології представниками лаври.

Обшуки проходять у межах кримінального провадження щодо причетності керівництва Лаври до розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

В СБУ згодом уточнили, що за даними слідства, представники Почаївської лаври оприлюднили на сайті монастиря публікацію, в якій ображали національну честь та гідність іудеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім УПЦ (МП).

СБУ проводить обшуки у Почаївській лаврі / Фото: СБУ

Крім того, у цьому дописі клірики УПЦ (МП) поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від Росії.

Читайте також: У Почаївській лаврі представників держави не допустили до храму, термін користування яким сплив

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила наявність у тексті інтернет-публікації висловлювань, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть.

У межах кримінального провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Усі дії відбуваються в межах чинного законодавства. В СБУ наголошують, що у своїй діяльності дотримуються принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважають право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Комплексні заходи проводять співробітники СБУ в Тернопільській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.

Як повідомлялося, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" оголосив про розірвання договору про оренду з Українською православною церквою Московського патріархату з 29 березня 2023 року, проте тривалий час невідомі особи зачиняли приміщення лаври зсередини та перешкоджали початку діяльності комісії з інвентаризації майна.

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній переконаний, що Києво-Печерська і Почаївська лаври, які поки що залишаються під юрисдикцією УПЦ МП, долучаться до ПЦУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-