Контррозвідка викрила на Чернігівщині агента-«консерву» ФСБ РФ

Контррозвідка викрила на Чернігівщині агента-«консерву» ФСБ РФ

Укрінформ
Контррозвідники Служби безпеки України затримали агента ФСБ РФ, який шпигував за Силами оборони на території Чернігівської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Контррозвідники СБУ затримали “розконсервованого” агента ФСБ, який понад рік перебував у режимі очікування на прикордонній території Чернігівщини.

З жовтня за вказівкою російської спецслужби він приступив до збору даних про дислокацію українських захисників у регіоні.

Насамперед фігурант намагався встановити точні координати штабів Збройних сил України, які залучені до оборони північних рубежів України.

Також його цікавили локації фортифікаційних споруд і місця найбільшого зосередження особового складу й техніки.

За наявними даними, розвідінформація потрібна була загарбникам для підготовки артилерійських ударів по прикордонню України та проведення диверсійних вилазок.

Співробітники СБУ затримали російського агента під час виконання чергового завдання в районі можливого розташування одного з об’єктів Сил оборони.

За даними слідства, зловмисником є 20-річний житель Новгород-Сіверської громади, завербований ФСБ РФ ще у березні 2022 року під час тимчасового захоплення частини регіону.

Тоді він отримав оперативний псевдонім “Шут” та інструкції щодо проведення розвідувально-підривної діяльності.

Після втечі з Чернігівщини російські загарбники перевели агента в режим очікування.

У жовтні цього року на російського агента вийшов його куратор – кадровий співробітник прикордонного управління ФСБ по Брянській області – і поставив йому завдання.

Для їх виконання зрадник їздив регіоном власним автомобілем і знімав на камеру телефона місця ймовірного базування Сил оборони.

Читайте також: Росія активізувала мережу шпигунів в Україні - Данілов

Для конспірації ворожий агент видаляв усі повідомлення одразу після прочитання представником ФСБ.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді у Вінниці суд призначив 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна російському агенту, який сприяв ворогу в підготовці ракетних атак на обласний центр.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-