На Миколаївщині до кінця року висадять 3,3 тисячі гектарів нових лісів

На Миколаївщині до кінця року висадять 3,3 тисячі гектарів нових лісів

Укрінформ
За січень - вересень 2023 року ДП «Ліси України» спрямувало на підтримку лісових господарств Миколаївській області 137 млн грн; до кінця року в регіоні має бути висаджено 3300 га нових лісів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють регіональні ЗМІ.

В Україні проведена реформа лісового господарства. Одним із її результатів є програма заліснення Півдня. До кінця 2023 року філії ДП «Ліси України» висадять у Миколаївській області 3300 га лісів. Тоді як за останні 10 років вдалося висадити лише 1897 га через постійний брак коштів на розвиток.

За дев’ять місяців 2023 року ДП «Ліси України» на базові заходи лісовпорядкування у Миколаївській області вже інвестувало 137 млн грн (без урахування заробітної плати).

За словами очільника ДП «Ліси України» Юрія Болоховця, саме завдяки реформі держпідприємство почало працювати з прибутком і отримало змогу інвестувати у розвиток Півдня, не чекаючи допомоги від держави. Місцеві лісівники нарешті отримали зарплати, техніку, паливо.

Водночас, як підкреслюють на держпідприємстві, ліси на Півдні не розглядаються як джерело прибутку, вони матимуть суто природоохоронне значення. Тому, плануючи масштабне заліснення, важливо зберегти баланс і не нашкодити степовому природно-заповідному фонду, його біорізноманіттю.

Читайте також: На Півдні України висадять у двадцять разів більше лісів - Болоховець

За ініціативи Всеукраїнської екологічної ліги в області було створено робочу групу з цього питання, до складу якої, крім представників цієї громадської організації, увійшли фахівці управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА, національних природних парків Миколаївщини, Південного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства та Південного лісового офісу.

«Ми повинні знайти баланс між двома державними програмами – програмою заліснення і збереження природно-заповідного фонду, природного степу. У нас максимально відвертий діалог, ми відпрацювали багато принципових питань. Такого діалогу з лісівниками не було останніх років десять. ДП «Ліси України» готове враховувати позицію екологів, готове дослухатись, і це позитивна відмінність порівняно з тим, що було раніше», - розповідає представник Всеукраїнської екологічної ліги Владислав Артамонов.

Група вивчає та обстежує ділянки державного лісового фонду, запропоновані під заліснення. Після моніторингу ті з них, що не мають особливої природоохоронної цінності, будуть передані під лісорозведення.

Як повідомлялося, за підсумками дев’яти місяців 2023 року чистий прибуток ДП «Ліси України» зріс до 2,6 млрд грн, що в десять разів більше, ніж лісова галузь заробляла до початку реформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-