На Марсовому полі у Львові демонтують радянські меморіальні плити для подальшої ексгумації

На Марсовому полі у Львові демонтують радянські меморіальні плити для подальшої ексгумації

Укрінформ
На Личаківському військовому цвинтарі (вище місця поховань новітніх захисників України) триває процес дослідження та ексгумації поховань. Сьогодні на центральній алеї тут почали демонтувати плити радянських часів.

Про це повідомляє Львівська міська рада, передає Укрінформ.

«Минулого тижня демонтували пам’ятний знак у с. Ситихові, і демонтовано, на першій стадії, надписи, які є на Пагорбі слави. Там ще буде знесено ряд скульптур. Очікуємо, що протягом найближчих тижнів ця процедура буде завершена. Сьогодні на Личаківському військовому цвинтарі, де поруч поховані наші Герої, розпочинаємо другий етап – перенесення плит з центральної алеї та ексгумацію», - повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Відтак, на центральній алеї буде проведено демонтаж плит та бетонного покриття, а після цього проводитимуть ексгумацію останків. Відповідно до архівних документів, тут може бути близько 3400 поховань.

«Бачимо, що документація часів радянського режиму і реалії не збігаються. Важко зараз робити якийсь прогноз і точно сказати, скільки поховань тут може бути. Лише дослідження покажуть реальну картину. У разі виявлення останків буде проведена ексгумація і перепоховання на одне з кладовищ міста», - розповів керівник меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

З його слів, роботи на Марсовому полі триватимуть до кінця року, але все залежить як від погодних умов, так і від того, що буде виявлено під землею.

«Це доволі складний об’єкт. Але спільними зусиллями ми це зробимо, і ця територія буде вільна від російського маркера. Натомість дослідження другої частини газону - це вже буде третій етап досліджень. Адже є архівні фото, які показують, що верхня частина цієї території повністю була в похованнях», - додав Шеремета.

У Львові на Личаківському військовому цвинтарі відновили роботи з ексгумації давніх поховань / Фото: Львівська міська рада

Як повідомив керівник ЛКП «Музей Личаківський цвинтар» Олександр Дмитрів, демонтаж гранітних плит і бетонної основи допомагає проводити фірма «Онур» безкоштовно. Загалом, після проведення всіх робіт, місто планує оголосити всеукраїнський архітектурний конкурс на будівництво тут Меморіального комплексу - облаштування площі та скверу пам’яті.

Читайте також: На Меморіальному кладовищі хочуть узаконити перепоховання видатних борців за незалежність

«Щодо меморіалу, та зараз в межах робочої групи працюємо над технічним завданням. Вже зібрані пропозиції від істориків, науковців, архітекторів і є сформована робоча група експертів, які входитимуть до складу журі, що визначатиме переможця конкурсу. До складу журі входять представники родин і громадських організацій», - розповів директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко.

Як повідомляв Укрінформ, на Марсовому полі, яке стало місцем поховання українських воїнів, в березні 2023 року розпочали ексгумацію захоронень. Відповідно до архівних даних, на цій території було кладовище часів Першої світової війни. Тут поховані військові австро-угорської армії. Окрім цього, у 50-х роках радянська влада почала проводити «додаткове» поховання.

Влітку завершився перший етап ексгумації: фахівці меморіально-пошукового центру «Доля» загалом знайшли останки 653 людей. З них 26 – періоду Першої світової війни, частина – Другої світової війни та найбільше – повоєнного періоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-