На Донеччині викрили двох агентів ФСБ, які розвідували місця дислокації танків Abrams

На Донеччині викрили двох агентів ФСБ, які розвідували місця дислокації танків Abrams

Фото
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України провела спецоперацію, у результаті якої у Донецькій області нейтралізовано агентурну групу ФСБ РФ, учасники якої розвідували місця дислокації та пересування підрозділів Збройних сил України на Авдіївському напрямку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

До складу російської агентури входило двоє жителів Покровського району, які діяли окремо один від одного. Втім, обидва агенти дистанційно «замикалися» на російську спецслужбу через спільного «зв’язкового» з тимчасово захопленої частини регіону.

Встановлено, що російські агенти намагались виявити вогневі позиції української артилерії та маршрути руху важкої бронетехніки Сил оборони, у тому числі танків Abrams.

Крім того, фігуранти передавали агресору локації українських блокпостів та фортифікаційних укріплень поблизу передової.

За кожне виконане завдання загарбники обіцяли своїм поплічникам перераховувати «гонорар» на банківські картки.

Розвідінформація потрібна була росіянам для планування власних бойових операцій, насамперед щодо здійснення прицільних дронових та ракетно-артилерійських ударів по українських військах.

Співробітники СБУ викрили розвідувально-підривну діяльність російських агентів і затримали їх у власних помешканнях.

В обох фігурантів вилучені мобільні телефони із доказами отриманих завдань від ФСБ та надання відповідних «звітів» про їх виконання.

Читайте також: США передали Україні всі обіцяні танки Abrams

За даними слідства, вони були дистанційно завербовані російською спецслужбою у червні цього року.

Для збору розвідданих зрадники об’їжджали територію Покровського району та приховано фотографували пункти базування та місця переміщення підрозділів ЗСУ.

Усю отриману інформацію передавали на тимчасово захоплену частину Донеччини через месенджери у вигляді фото українських об’єктів та їхніх позначок на електронних картах з текстовим описом.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили обом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Вони перебувають під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні СБУ затримала агента ФСБ, який коригував повітряні удари росіян по військовій та промисловій інфраструктурі у Харкові та області.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-