Президія Конгресу місцевих та регіональних влад обговорила проблеми Сумщини і Чернігівщини

Президія Конгресу місцевих та регіональних влад обговорила проблеми Сумщини і Чернігівщини

Укрінформ
Учасники розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України обговорили нагальні питання Сумської та Чернігівської областей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Засідання за дорученням Президента Володимира Зеленського провів керівник ОП Андрій Єрмак.

Заступник керівника Офісу Президента, виконавчий секретар президії Олексій Кулеба, який модерував зустріч, поінформував про результати розв’язання питань, порушених на обласних засіданнях членів конгресу, проведених в Херсонській та Харківській областях.

Також були проведені засідання членів конгресу з Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Дніпропетровської, Житомирської та Черкаської областей. У межах заходів опрацьована низка питань цих регіонів, які вже узагальнені в ОП та скеровані до уряду для надання відповідних доручень.

Новий формат засідань президії передбачає спілкування з очільниками та жителями територіальних громад регіонів. У засіданні наживо та в онлайн-форматі взяли участь члени президії, представники Кабінету Міністрів, центральних органів виконавчої влади, Верховної Ради, керівники українських посольств за кордоном, керівники іноземних дипломатичних представництв в Україні, а також представники Сумщини та Чернігівщини. Загалом долучилися 293 учасники, з яких 108 – представники територіальних громад.

"Ми продовжуємо цей цикл засідань, сфокусованих на проблемах окремих регіонів. Нині на порядку денному маємо комплекс питань двох північних, прикордонних із країною-агресором областей. Поряд із типовими для інших деокупованих територій проблемами для нашого північного оплоту характерні особливі безпекові виклики: протяжний кордон із ворогом, регулярні обстріли, диверсійно-підривні дії, супутні гуманітарні та соціально-економічні наслідки", – заявив Єрмак.

За його словами, після звільнення Сумщини та Чернігівщини торік у квітні перед місцевою владою і урядом стоїть задання нормалізації життя у громадах.

"Безпека та якість послуг, що надаються людям, є безальтернативними пріоритетами. На цю основу нашаровуються пожвавлення економічної активності, відбудова інфраструктури, посилення державної соціальної підтримки", – наголосив керівник ОП.

Як повідомив Єрмак, робота всієї дипломатичної команди сконцентрована довкола забезпечення України на зимовий період додатковими засобами ППО.

"Маємо дуже добрі конкретні результати, і думаю, що їх буде більше з кожним днем. Тому що захист наших міст – це пріоритет Президента і всієї нашої команди", – сказав він.

Керівник ОП акцентував, що друзі й партнери України дали чіткий сигнал, що країна неухильно рухається до членства в Європейському Союзі. Так, у Києві відбулося засідання міністрів закордонних справ країн ЄС – вперше за межами Євросозу. Але водночас є високі очікування від України, тож і ціна помилок зараз велика, зауважив Єрмак.

За словами Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, поряд із загрозами, пов’язаними із зовнішнім ворогом, великої шкоди завдає і внутрішній виклик – корупція.

"Я щиро сподіваюся, що наші ресурси, спрямовані на відбудову постраждалих від окупантів регіонів, будуть використані максимально ефективно й за призначенням. А всім недоброчесним чиновникам ми маємо чітко продемонструвати, що їх очікує справедливе й невідворотне покарання", – сказав Стефанчук і додав, що парламент готовий розглядати всі пропозиції щодо необхідних законодавчих рішень у цій сфері.

За інформацією начальника Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслава Чауса, росіяни з початку року здійснили майже 1300 обстрілів, лише за жовтень випустили по прикордонню близько 400 снарядів. ОВА створює тимчасові помешкання для громадян, які залишають домівки у прикордонній зоні. З початку року звідти виїхали близько 1700 осіб.

Населені пункти Сумської області з травня 2023 року ворог обстріляв 4120 разів, повідомив начальник ОВА Володимир Артюх. Відбувається евакуація цивільних із п’ятикілометрової зони поблизу державного кордону. Уже вивезено понад 5000 людей.

Учасники засідання також заслухали інформацію про оперативну обстановку в прикордонних районах Сумщини і Чернігівщини.

Відбулося спілкування членів президії конгресу з головами громад, які могли в інтерактивному режимі поставити запитання й отримати відповіді.

Учасники засідання заслухали звіти про виконання рішень, напрацьованих під час попередніх розширених засідань 29 серпня щодо Херсонської області та 14 вересня - щодо Харківської області.

Читайте також: Україна накопичила вже 15,5 мільярда кубометрів газу та понад 1,2 мільйона тонн вугілля - Шмигаль

За словами Кулеби, з 18 проблемних питань Херсонщини розв’язано шість, 11 питань у роботі та перебувають на контролі уряду. Щодо Харківщини, то з 19 озвучених питань 16 опрацьовуються згідно з графіком виконання і три питання повністю розв’язані.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський 25 лютого 2021 року оголосив про створення Конгресу місцевих та регіональних влад. 4 березня Президент затвердив положення про конгрес, згідно з яким він є консультативно-дорадчим органом, а серед основних завдань – сприяння ефективному завершенню реформи місцевого самоврядування та налагодження ефективної взаємодії державних органів, моніторинг суспільно-політичних і соціально-економічних процесів, що відбуваються в державі на регіональному та місцевому рівнях.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-