СБУ затримала в Одесі російського шпигуна, який працював водієм у благодійній організації

СБУ затримала в Одесі російського шпигуна, який працював водієм у благодійній організації

Фото
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України викрила в Одесі агента Головного управління Генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ), який для маскування розвідувально-підривної діяльності влаштувався водієм до осередку міжнародної благодійної організації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Діючи під прикриттям, чоловік об’їжджав територію Одеси, де намагався виявити ключові укріпрайони та інші місця базування підрозділів Збройних сил України.

Також росіян цікавили ймовірні маршрути переміщення українських військ у напрямку південного фронту.

За даними слідства, поплічником агресора виявився житель Одеси, який ще у 2014 році за вказівкою спецслужб РФ проводив активну діяльність у проросійських організаціях. Але тоді, після провалу кремлівського проєкту "російської весни" на Одещині, куратори перевели агента в режим очікування.

Невдовзі після 24 лютого 2022 року на фігуранта дистанційно вийшов резидент агентурної мережі ГРУ з території РФ та активував інформатора для збору розвідувальних відомостей в обласному центрі.

Читайте також: СБУ викрила понад 2000 державних зрадників з початку війни - Малюк

Для комунікації із загарбниками фігурант використовував заздалегідь відпрацьовані канали зв’язку через месенджери.

Під час обшуку у зловмисника вилучили зброю з боєприпасами та мобільний телефон із доказами його листування з агресором.

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ); ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Читайте також: СБУ оголосила нову підозру ексведучій телеканалів Медведчука Діані Панченко

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожують до 12 років тюрми.

Встановлено, що резидент затриманого агента був ще і куратором диверсанта, якого СБУ затримала торік. За матеріалами української спецслужби у травні цього року він отримав довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, контррозвідка СБУ затримала російського агента, який коригував повітряні удари по Одесі, прикидаючись волонтером-рятувальником.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-