СБУ викрила російського агента, який прикидався рятувальником і коригував удари по Одесі

СБУ викрила російського агента, який прикидався рятувальником і коригував удари по Одесі

Фото
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України затримала агента Головного управління Генштабу ЗС Російської Федерації (відомого як ГРУ), який коригував російські повітряні атаки по Одесі, прикидаючись волонтером-рятувальником.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Фейсбуці.

«Для маскування злочинної діяльності зловмисник вступив до лав місцевого загону рятувальників-волонтерів. Ця громадська організація допомагає підрозділам Держслужби з надзвичайних ситуацій у подоланні наслідків ракетних та дронових ударів агресора по обласному центру. Встановлено, що під виглядом рятувальника він прибував на місця «прильотів» нібито для розбору завалів, а насправді фіксував наслідки ворожих атак та звітував про це воєнній розвідці рф», - ідеться у повідомленні.

За наявними даними, одержані розвіддані росіяни використовували для підготовки нових і коригування повторних ударів по Одесі.

Крім того, російський агент намагався виявити бойові позиції реактивних артилерійських систем HIMARS та систем протиповітряної оборони Збройних сил України у прифронтових районах Одеської області.

Співробітники СБУ викрили зловмисника, встановили його місцеперебування і затримали.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився 29-річний житель Одеси, який раніше входив до складу місцевого осередку так званого «Ленінського комуністичного союзу молоді».

Також він був зв’язковим агента-спецназівця ФСБ РФ, якого СБУ нещодавно вивела з Придністровʼя і затримала на Одещині.

У травні 2014 року він брав активну участь у провокаціях масових заворушень в обласному центрі.

Читайте також: На Херсонщині затримали чоловіка, який надсилав до РФ фото місць влучань артилерії

На початку повномасштабного вторгнення Росії чоловік підписався на ворожий Телеграм-канал, який для російської розвідки збирав інформацію про дислокацію українських військ.

Згодом на нього вийшов адміністратор цього інтернет-ресурсу, який під прикриттям перебуває в одній із країн Центральної Азії, та передав його на прямий зв’язок з представником ГРУ.

Після вербування одесит отримав подальші інструкції та приступив до виконання завдань. Для комунікації він використовував месенджер, а отриману розвідінформацію передавав у вигляді текстових повідомлень та фото.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили російському агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ вивела з території невизнаного Придністров’я і затримала в Одеській області агента ФСБ РФ, який створював власну агентурну мережу на півдні України.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-