Очищували криничну воду за допомогою марлі: як Ізюм пів року жив без води

Очищували криничну воду за допомогою марлі: як Ізюм пів року жив без води

Укрінформ
Як ЮНІСЕФ в Україні допомагає з налагодженням роботи водогонів задля постачання питної води належної якості у постраждалі регіони

Через постійні обстріли ситуація з водопостачанням в Ізюмі на Харківщині сильно ускладнилася. Більше як пів року Людмила і її двоє дітей прожили без води. Нині ЮНІСЕФ допомагає полагодити водогін у місті.

Людмила разом із двома дітьми – 17-річним Кирилом та чотирирічною Катериною – від початку війни жодного разу не виїжджали з рідного Ізюма. Жінка розповідає, що, крім постійних обстрілів, життя сильно ускладнювала ситуація з водою.

«Перебоїв у водопостачанні не було. Бо воно було просто відсутнє. Із 7 березня і до 14 жовтня ми були зовсім без води. Її періодично подавали, але внаслідок великої кількості пошкоджень до нас на четвертий поверх вона не доходила, – розповідає Людмила. – Тож ми були змушені переїхати у приватний будинок, щоб мати можливість користуватися криницею».

Людмила та її син Кирило
Людмила та її син Кирило

Вода – це ресурс, критичний для виживання. Особливо для дітей. Тож родина була вимушена виходити на її пошуки. На це йшли години.

Кирило згадує, як до переїзду ходив із мамою до покинутого будинку неподалік, щоб набрати воду в колодязі. «Набирали воду в пляшки і приносили її додому. Ця вода була погана, але ми її пили», – розповідає хлопець.

Кирило згадує, як до переїзду ходив із мамою до покинутого будинку неподалік, щоб набрати воду в колодязі
Кирило згадує, як до переїзду ходив із мамою до покинутого будинку неподалік, щоб набрати воду в колодязі

Воду очищували за допомогою марлі. Однак вона все одно була дуже жорстка й залишала наліт на посуді. Звісно ж, смак води і її якість на той момент взагалі не були у пріоритеті. Головним було мати можливість помити руки і приготувати їжу.

Зараз, після повернення міста під контроль українського уряду, в крані з’явилася вода. Родина радіє цьому, як диву, адже особиста гігієна, приготування їжі і прання речей більше не є проблемами.

За словами виконувача обов’язків керівника Ізюмського водоканалу Миколи Кочури, внаслідок бойових дій були пошкоджені водопровідні мережі, напірний водопровід, резервуари. Довелося проводити додаткове очищення води, в якому не було потреби до руйнування інфраструктури. Проблем додали й перебої в електропостачанні: щоб подавати людям воду, її потрібно накачати – частково це допомагав робити генератор, наданий раніше Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Зараз місто отримує воду стабільно і достатню її кількість. Проте багато ділянок водогону ще потребують ремонту.

Микола Кочура, виконувач обов'язків керівника Ізюмського водоканалу
Микола Кочура, виконувач обов'язків керівника Ізюмського водоканалу

«Завдяки допомозі ЮНІСЕФ ми зможемо відновити три пошкоджені ділянки водогону і провести необхідний поточний ремонт», – ділиться планами Микола Кочура.

Роботи з відновлення водопостачання в Ізюмі
Роботи з відновлення водопостачання в Ізюмі

ЮНІСЕФ продовжує працювати над тим, щоб діти по всій Україні мали стабільний доступ до якісної питної води. У 2023 році ЮНІСЕФ надав доступ до водопостачання приблизно для 3 000 000 людей. ЮНІСЕФ постачає необхідне обладнання та хімікати для очищення води водоканалам, а також відновлює пошкоджену інфраструктуру.

ЮНІСЕФ в Україні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-