На Харківщині для перейменування Первомайського знову не вистачило голосів

На Харківщині для перейменування Первомайського знову не вистачило голосів

Укрінформ
Депутати Первомайської міської ради на Харківщині знову не підтримали перейменування міста на Добродар.

Про це повідомляється насайті Первомайської міської ради, передає Укрінформ.

«І знову піднімались питання про перейменування міста та зупинок. За Добродар знову голосів не назбиралось. Представники опозиції знову шукали свої аргументи «проти»», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підтримали депутати перейменування назв залізничних станцій.

«Це рішення ініціювала «Укрзалізниця» на виконання ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Два зупинних пункти залізничної інфраструктури, які знаходяться на території нашої громади, тепер з новими назвами: зупинний пункт 872 км - Квіточ, а зупинний пункт 878 км - Паризьке», - поінформували в міськраді.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці липня депутати Первомайської міської ради на Харківщині вдруге не підтримали перейменування міста.

Первомайський (населення - близько 30 тис. осіб без урахування ВПО) носить свою назву з 24 червня 1952 року. До того (тоді ще не місто) селище називалося Лихачове - на честь поміщика Лихачова. Його маєток розташовувався біля села Сиваш на відстані кількох кілометрів від залізниці, прокладеної в цій місцевості 1869 року. Власне, полустанок і отримав назву Лихачове. За повернення цієї назви виступають деякі краєзнавці, однак місцева влада категорично з цим не погоджується і не хоче навіть пропонувати містянам варіант, пов’язаний з іменем російського поміщика.

Читайте також: У Чернівцях перейменували майже 40 вулиць, провулків та проїздів

Міська рада отримала близько 600 пропозицій, як перейменувати Первомайський, із них у січні обрали 15 варіантів для громадського обговорення. Після голосування у два тури залишалося 10 можливих назв.

Первомайський входить до переліку населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови (згідно з рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року № 230).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-