Шпигував на росіян у Харкові та Чернівцях: агента ГРУ засудили на 15 років

Шпигував на росіян у Харкові та Чернівцях: агента ГРУ засудили на 15 років

Фото
Укрінформ
Суд за матеріалами СБУ призначив покарання у вигляді 15 років ув'язнення агенту російської розвідки, який збирав дані про розташування підрозділів Сил оборони й об’єктів критичної інфраструктури у Харкові і Чернівцях.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Засудженим є житель Чернівців. У 2021 році він переїхав до Харкова, де працював техніком з налаштування інтернету. Після початку повномасштабного вторгнення в Україну російських військ був дистанційно завербований кадровим співробітником Головного управління Генштабу Збройних сил Росії, відомого як ГРУ.

У поле зору представників країни-агресора чоловік потрапив через свої антиукраїнські публікації в забороненій соціальній мережі «Однокласники».

Під час перебування у Харкові ворожий агент відслідковував дислокації українських блокпостів і фортифікаційних споруд у місті, а також передавав росіянам геолокації місцевих енергетичних об’єктів.

Читайте також: СБУ затримала російську інформаторку, яка «наводила» удари по позиціях десантників під Бахмутом

У подальшому за вказівкою свого «куратора» російський агент повернувся до Чернівців під приводом відвідування родичів. Головною ж метою його поїздки було шпигування за обласним управлінням СБУ, прикордонним загоном та місцевим військкоматом.

Для комунікації з російською спецслужбою фігурант використовував анонімний месенджер.

Співробітники СБУ затримали ворожого агента «на гарячому» під час проведення ним прихованої фотофіксації військового об’єкта у Чернівцях у травні поточного року.

Слідство встановило, що, крім вивідування локацій Державної прикордонної служби, Збройних сил та Служби безпеки України у Харківській і Чернівецькій областях, затриманий також передавав російським загарбникам електронні координати ключових мостів і електропідстанцій в обох регіонах країни.

Читайте також: Заочно судитимуть директора авіапідприємства, який планував передати РФ чотири літаки

На підставі зібраних доказів суд визнав російського агента винним за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) і ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Як повідомляв Укрінформ, до 15 років позбавлення волі засудили ворожу інформаторку, яка передавала дані про позиції Збройних сил України під час боїв за Бахмут Донецької області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-