Як створити диво для захисників України

Як створити диво для захисників України

Укрінформ
Благодійний фонд «Help For Ukraine» запустив проєкт зі створення реабілітаційного центру в санаторії «Моршинський»

Жорсткі реалії війни, на жаль, ставлять перед Україною нові виклики та завдання, пов’язані  зі збільшенням кількості поранених захисників держави. Із передової їх везуть до стабпунктів, звідти – у військові шпиталі й цивільні клініки. Що далі, після лікування?

РЕАБІЛІТАЦІЇ ПОТРЕБУЮТЬ ТИСЯЧІ ВІЙСЬКОВИХ

Багатьом із тих,  хто виписався після лікування, украй потрібна реабілітація – і не тільки фізична, а насамперед психологічна. Прикро, але часто в людини, яка пройшла через бої, перебуваючи віч-на-віч із небезпекою і смертю, страждає психіка. Відновлення психологічного здоров’я необхідно й тисячам мирних українців, постраждалим через ворожі обстріли.

Військові розповідають, що після виписки з лікарні  хтось із них серед ночі раптом прокидається «під обстрілом» і шукає каску, дехто в людних громадських місцях переживає сильний дискомфорт через те, що відчуває у себе за спиною незнайомих людей, тощо. Тому й потрібна реабілітація, яка відновлює психічне здоров’я. Важливо, щоб процес такого відновлення відбувався вчасно, професійно, за відповідними протоколами.

В Україні сьогодні, за даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), реабілітацію в стаціонарних умовах надають 262 заклади, послугами яких з початку року скористалися понад 127 тисяч пацієнтів.

Але в умовах повномасштабної війни цього недостатньо, потреба в них набагато більша, вважають у організації Благодійний фонд  «Help For Ukraine». Один із пріоритетних напрямів діяльності Фонду з початку агресії Росії – надання медичного обладнання як на передову, так і в лікарні, шпиталі.

«Наше щоденне спілкування з військовими свідчить, що якісних програм та спеціалізованих добре обладнаних клінік для повноцінної реабілітації поранених, бійців, які повернулися з полону, постраждалих від російських ракет цивільних, украй замало. Часто реабілітацією називають певний перелік медпроцедур у звичайних міських лікарнях, які не мають фахівців, обладнання, сам процес відбувається не за протоколами МОЗ», – стверджує президент Фонду БО БФ «Help For Ukraine» Степан Асланян.

За його словами, отримавши певний досвід у Києві, де було організовано відділення для психологічної реабілітації на 22 ліжка, фонд вирішив  створити центр реабілітації на базі санаторію «Моршинский» у курортному місті Моршині Львівської області.

САНАТОРІЙ «МОРШИНСЬКИЙ» ОБРАНО НЕВИПАДКОВО

Санаторій та саме місто Моршин обрано невипадково. Адже Моршин –  дуже відомий бальнеологічний курорт України, розташований серед прикарпатських заповідних лісів зі зручною логістикою. Завдяки цілющим мінеральним джерелам та праці лікарів-дослідників місто стало справжньою карпатською перлиною. У Моршині тече річка Бережниця, а на південно-східній околиці міста бере початок річка Відерниця. Природа тут казкова, лікують навіть краєвиди.

Санаторій займає вісім гектарів, має свій чудовий парк зі столітніми хвойними деревами. Цьому профілактично-лікувальному закладові вже 75 років, колись він був санаторієм Міністерства оборони.

Розповідаючи про можливості санаторію та нагальні проблеми, його директор Віктор Андрійович Безруков наголосив, що «Моршинський» – повністю державне підприємство, яке має потужний колектив медичних фахівців із багаторічним досвідом.

«Тут працюють 19 кваліфікованих лікарів різних спеціалізацій, а сам санаторій розрахований на 300 місць. На території розташовані чотири спальні корпуси. Головний корпус – на сім поверхів, на першому – усі лікувальні процедури, фізіотерапія, бювет, ванне відділення. На кожному поверсі для зручності пацієнтів облаштовано кабінети лікаря та масажиста. Є й діагностичне відділення, де проводять сучасні клініко-біохімічні, імунологічні й інструментальні методи дослідження», – розповідає керівник санаторію. Він додав, що для лікування застосовують мінерально-хвойні, перлинні, йодобромні, мінеральні ванни з розмарином. Широко застосовують такі водні процедури, як циркулярний, підводний, лазерний душі та душ Шарко. Ще є великий спортзал, зовнішній спортмайданчик і теренкур для дозованих фізичних навантажень у вигляді пішохідних прогулянок за визначеними маршрутами.

СТВОРЕННЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ

Саме завдяки цим перевагам благодійний фонд «Help For Ukraine» і запустив цей свій проєкт зі створення реабілітаційного центру в санаторії «Моршинський».  Згідно з меморандумом про співпрацю, санаторій надав для нового реабілітаційного відділення весь третій поверх центрального корпусу, де розміщені 26 палат.

«Санаторій отримав усі необхідні документи, які дозволяють проведення реабілітації.  У штаті закладу є лікар-реабілітолог, він розробляє індивідуальні програми відновлення пацієнтів та контролює перебіг їхньої реалізації, корегує їх за потреби. Ми серед свого медичного персоналу передбачили необхідних фахівців», – пояснив Віктор Андрійович.

Представники фонду кажуть, що наразі архітектори вже підготували проєкт палат відповідно до норм реабілітаційного відділення. За словами президента Благодійного фонду «Help For Ukraine» Степана Асланяна, вартість ремонту однієї палати – від 52 тис. грн. Кошторис проєкту розраховано спеціально до потреб певної категорії пацієнтів: тут буде  підлога зі  спеціальним, антислизьким, покриттям, належне освітлення, функціональне ліжко, двері для переміщення на балкон осіб у колясках. Додатково пораховано кошти на ремонт санвузла для людей з інвалідністю, кабінети для лікарів, процедурні кімнати, хол. Усього, за словами Степана Асланяна, на реконструкцію приміщень центру необхідно більше 3 млн грн, і поки що в фонді триває процес залучення  благодійників, які підтримають цю ініціативу.

ДОПОМОГА ПАРТНЕРІВ

Директор санаторію «Моршинський» акцентує, що Фонд «Help For Ukraine» давно допомагає їхньому медзакладові й уже здійснив певні кроки для облаштування майбутнього центру реабілітації. За допомогою  донорів-партнерів до санаторію з лютого цього року за три етапи доставлено гуманітарні вантажі: авто «Сitroen» для перевезення пацієнтів, функціональні медичні ліжка з пультом керування, матраци, чотириколісні ходунки «Walkers», інвалідні візки, милиці, стільці для душу, ортопедичні кросівки, шафи, урни, медичні стільці, тумбочки та тренажери.

У фонді зазначили, що все це – завдяки німецьким партнерам із NOTRUF UKRAINE, міжнародному фондові «Nova Ukraine» та мережі автозаправок «OKKO», а також незмінному партнерові – компанії «Нова пошта» за ініціативою «Nova Poshta Humanitarian». Особливу подяку волонтери висловлюють Оксані Улан, керівниці німецької благодійної фундації «Medical e.V.». Також до проєкту вже долучилися промислово-технічна компанія  «АГРОМАТ» і  благодійний фонд «Ми – сім’я».

Кошти, що будуть залучені від благодійників, спрямують на завершення розпочатого ремонту в повному обсязі.

Медзаклад прийматиме на реабілітацію поранених відповідно до можливостей санаторію; програма реабілітації триватиме щонайменше 21 день. На термін перебування впливатиме важкість стану реабілітованих, а саме фізичний та психоемоційний стан.

На сьогодні в санаторії вже проходять лікування і реабілітацію воїни після важких поранень, з ампутованими кінцівками. І їхні відгуки дуже позитивні. Потреба в реабілітації таких військових є постійною, бо в санаторій часто телефонують з управлінь соціального захисту різних областей, районних рад та питають, чи приймають тут на реабілітацію, зазначає керівник «Моршинського».

«Тепер на оздоровлені в санаторію є військовий Павло із Запоріжжя, який приїхав без руки. Йому будуть ставити культю під протез, тому реабілітація тривала, направлена на адаптацію, – розповідає Віктор Безруков. –  Поки що  санаторій чекає ще одного воїна з Одеси. У нього прострелені дві ноги. Йому в Одесі зробили операцію, з нами зв’язалися хірурги-одесити. Він вже може вставати, але потребує трохи відпочити, попити лікувальної води, печінку розвантажити, бо ліків дуже багато приймав. Узагалі йому треба адаптуватися в мирному житті. Тут прекрасний парк, де можна побути з природою, яка лікує».

Директор також нагадав, що в санаторію нещодавно відновлював здоров'я після контузії військовий із бригади «Азов».

У фонді «Help For Ukraine» закликають усіх, хто прагне наблизити перемогу України, приєднатися до справи для реабілітації військових та всіх тих, хто отримав психологічні травми внаслідок війни. Допомога можлива не тільки грошима, а й будматеріалами для ремонту – цементом, фарбою, кахельною плиткою, лінолеумом та ін. Тож фонд відкритий для співпраці з партнерами, донорами і всіма небайдужими людьми, які спільно з ним «здатні створити диво» для захисників України.

Олена Колгушева, Моршин

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-