Уряд осучаснив планування управління відходами у громадах

Уряд осучаснив планування управління відходами у громадах

Укрінформ
Кабінет Міністрів України затвердив новий порядок складання місцевих планів управління відходами замість схем санітарного очищення, що діяли ще з радянських часів.

Про це в Телеграмі повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, передає Укрінформ.

«Кабінет Міністрів України схвалив Порядок розроблення, погодження та затвердження місцевих планів управління відходами. Такі плани є третім з чотирьох рівнів планування в Україні, передбачених започаткованою реформою», - йдеться в повідомленні.

У Міндовкіллі зазначають, що нові місцеві плани складатимуться замість схем санітарного очищення, які розроблялися населеними пунктами ще з радянських часів.

Нові місцеві плани управління відходами розроблятимуть вчені, експерти, громадськість та підприємства упродовж року з дня набрання чинності відповідних регіональних планів.

Місцеві плани складатимуться на підставі аналізу реальної ситуації з відходами на місцях (види відходів, їх обсяг, наявні місця видалення та їх характеристики; наявні підприємства, що здійснюють операції з відходами, їх технічне забезпечення; необхідна додаткова сміттєпереробна інфраструктура, обсяги витрат та джерела фінансування тощо).

Також в них мають бути передбачені конкретні заходи щодо створення нових об’єктів з оброблення відходів або реконструкції діючих, закриття та рекультивації сміттєзвалищ, що не відповідають вимогам, і враховані заходи запобігання засміченню територій.

Органи місцевої влади зобов’язуються щороку публічно звітувати про хід виконання місцевих планів, зокрема про досягнення встановлених цільових показників.

Читайте також: В Україні через війну утворилося до 12 мільйонів тонн сміття

Оцінка ефективності виконання місцевих планів здійснюватиметься раз на два роки.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 червня 2022 р. ухвалила закон «Про управління відходами»Закон є рамковим, на його основі будуть розроблені кілька необхідних секторальних законів на шляху до цивілізованого управління відходами в рамках вимог, висунутих для того, щоб стати членом Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-