Найкомфортніше релокований бізнес почуває себе на Львівщині - експерт

Найкомфортніше релокований бізнес почуває себе на Львівщині - експерт

Укрінформ
Найкомфортніше релокований бізнес почуває себе у Львівській області.

Про це в Івано-Франківську під час круглого столу щодо уроків релокації розповів керівник проєкту «Relocation Revision: Формування сприятливих умов для релокації бізнесу з територій, що тимчасово окуповані чи постраждали внаслідок бойових дій, до більш безпечних регіонів України», експерт Центру громадської експертизи Любомир Чорній, передає кореспондент Укрінформу.

«За нашими спостереженнями найкомфортніше релокований бізнес почуває себе у Львівській області. Це не лише Львів, але й Стрий та Червоноград. Релокований бізнес – це колосальна можливість і її адекватно зрозуміли лише у Львівській області», - додає Чорній.

За його словами, у Львівській області влада працювала над мотиваціями для релокованого бізнесу. Тут розробили грантову та ваучерну програми для підтримки бізнесу та залучають фонди, аби ці програми розширити.

Читайте також: Релокований у Сарни Луганський онкодиспансер отримав обладнання від волонтерів

«Львів шукав будь-якого підприємця, який хоче переїхати до Львова і до окремих міст в області. Львів зробив ставку на підприємців. Львів не шукав виробництво, людей з грошима чи готове підприємство. Область і місто взяли на себе лідерство у підтримці і супроводі релокованого бізнесу», - зазначає експерт.

Натомість у Вінницькій області місцева влада зробила ставку на виробничі підприємства, які мали намір релокуватись. В області, говорить експерт, для цього вже створили три індустріальні парки і мають намір запустити кластерну модель розвитку економіки, яку прописали у Стратегії розвитку міста. І якщо у Львів релокований бізнес їхав як у місто-бренд, то до Вінниці, переважно, повертались ділові вінничани.

Читайте також: Гетманцев: Цього року очікується приріст ВВП на 3,5%

«У Вінницю релокувались дуже багато бізнесів, заснованих вінничанами, які жили в інших великих містах. Наприклад, у Харкові, Києві. Тобто, вінничани повернулись у Вінницю зі своїми підприємствами. Наприклад, у Львівській області ми жодного такого підприємства не зустріли», - зауважив експерт.

За його інформацією, на Львівщину від початку війни релокувались близько 1200 суб’єктів господарювання.

Читайте також: Іноземні інвестори продовжують контракти з релокованим українським бізнесом - Закарпатська ОВА

Проєкт «Relocation Revision: Формування сприятливих умов для релокації бізнесу з територій, що тимчасово окуповані чи постраждали внаслідок бойових дій, до більш безпечних регіонів України» охоплює Львівську, Вінницьку та Івано-Франківську області. Його тема - вироблення дієвих інструментів інформаційної, консультаційної, організаційної, логістичної та адміністративної підтримки бізнесу, що бажає релокуватися або вже релокувався і прагне інтегруватися в місцеву економіку.

Під час реалізації цього проєкту експерти опитали близько 60 представників бізнесу, які займаються виробництвом, торгівлею, креативним бізнесом та наданням різноманітних послуг.

Як повідомляв Укрінформ, на Івано-Франківщині не скористалися можливостями релокованого бізнесу, виняток – місто Калуш.

Фото: Любомир Чорній/ ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-