СБУ оголосила підозру ексголові окупаційного «уряду» Херсонщини, який втік до Росії

СБУ оголосила підозру ексголові окупаційного «уряду» Херсонщини, який втік до Росії

Укрінформ
Служба безпеки України зібрала доказову базу на громадянина РФ Сергія Єлісєєва, який майже пів року очолював так званий «уряд» російських загарбників на тимчасово захопленій території Херсонської області.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

«Фігурант – колишній співробітник ФСБ, входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії. На момент повномасштабного вторгнення в Україну Єлісєєв працював першим заступником губернатора Калінінградської області. А потім був відряджений до Херсона, де виконував вказівки Москви щодо придушення руху опору та формування кремлівського режиму», - ідеться у повідомленні.

Серед основних завдань Єлісєєва була підготовка незаконного референдуму щодо «приєднання» Херсонщини до складу РФ та забезпечення потрібного Кремлю «підрахунку голосів».

Читайте також: Молдову обурили погрози колаборанта Сальдо про підрив мосту в Джурджулештах

За даними слідства, за відсутності «гауляйтера» тимчасово захопленої Херсонської області Володимира Сальдо російський чиновник виконував його «обов’язки» і «керував» місцевими органами.

Напередодні звільнення Херсона фігурант спільно зі своїми поплічниками переправився на лівобережну частину області, а згодом виїхав до Росії. І вже в грудні 2022 року знову отримав посаду в уряді Калінінградської області.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Єлісєєву про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників); ч. 6 ст. 111-1 (організація та активна участь в заходах політичного характеру у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації).

Читайте також: Гауляйтери продовжують втечу з тимчасово окупованої Херсонщини - Гуменюк

Оскільки фігурант переховується від правосуддя, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

На сьогодні Єлісєєв перебуває під санкціями багатьох європейських країн і США.

Як повідомлялось, СБУ назвала імена російських офіцерів, зокрема генералів, які командували придушенням мирних протестів під час тимчасового захоплення Херсона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-