В Україні викрили схему ухилення від призову - причетні військкомати Києва та 10 областей

В Україні викрили схему ухилення від призову - причетні військкомати Києва та 10 областей

Фото
Укрінформ
Правоохоронці викрили масштабну схему ухиляння від призову на військову службу під час мобілізації, організовану службовими особами районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в низці областей України.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Офіс генерального прокурора

За фактами організації ухилення від призову правоохоронцями відкрите кримінальне провадження.

У межах розслідування проведені майже сто санкціонованих обшуків на території Києва, Одеської, Закарпатської, Київської, Полтавської, Вінницької, Черкаської, Чернігівської, Львівської, Житомирської й Івано-Франківської областей.

У ході обшуків правоохоронці виявили та вилучили журнали реєстрації медичних висновків, медичну документацію, довідки амбулаторних пацієнтів, інші медичні й облікові документи.

Фото: Офіс генпрокурора
Фото: Офіс генпрокурора

Слідством встановлено, що службовці районних ТЦК та СП в областях спільно із членами військово-лікарської комісії за посередництва третіх осіб налагодили схему видачі довідок про визнання чоловіків непридатними до військової служби за станом здоров’я та знімали їх із військового обліку. У середньому така послуга коштувала 6 тисяч доларів. 

Під час перевірки частини військовозобов’язаних виявлено, що вони навіть не прибували для проходження ВЛК. Про це свідчить, зокрема, відсутність будь-яких відомостей про них в електронній системі охорони здоров’я.

Читайте також: В Одесі викрили військового чиновника, який вимагав «відкати» за ремонт казарм

Отримані довідки про непридатність до військової служби ухилянти використовували для виїзду за кордон.

За адресами місць проживання військовозобов’язаних виявлені та вилучені оригінали довідок про непридатність до військової служби за станом здоров’я, тимчасові посвідчення військовозобов’язаних із зазначенням непридатності до військової служби.

Як додали у Службі безпеки України, до організації незаконної діяльності причетним виявилося керівництво Білгород-Дністровського військкомату та місцевої військово-лікарської комісії, які діяли у складі злочинної групи.

Для пошуку клієнтів фігуранти організували розгалужену мережу "посередників", які пропонували відповідні "послуги" на території вищезгаданих областей. 

Після оформлення фіктивних документів зловмисники надавали ухилянтам маршрут втечі за кордон, який пролягав через міжнародний пункт пропуску "Старокозаче" в Одеській області.

Читайте також: Трьом депутатам Київради повідомили про підозру в ухилянні від військової служби

Під час комплексних заходів співробітники СБУ задокументували 14 осіб, які придбали повний пакет фальшивих документів і збиралися втекти за кордон.

Слідство у справі триває. Вирішується питання про оголошення підозри особам, причетним до вчинення злочинів.

Як повідомляв Укрінформ, у Полтавській області Служба безпеки України викрила на хабарі співробітника Миргородського ТЦК та СП. Встановлено, що чоловік брав гроші за сприяння в ухиленні від призову на військову службу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-