Міськрада Харкова обіцяє зупинити дозволене нею ж будівництво впритул до пам’ятки архітектури

Міськрада Харкова обіцяє зупинити дозволене нею ж будівництво впритул до пам’ятки архітектури

Фото
Укрінформ
У Харківській міській раді заявили, що зупинять будівництво об'єкта на вул. Пушкінській, 79, що розташовується впритул до пам’ятки архітектури в стилі конструктивізм, відомого в місті як “Гігант”. При цьому дозвіл був виданий офіційно.

Про це повідомила в Телеграмі пресслужба міськради з посиланням на директора Департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Юрія Сидоренка, передає Укрінформ.

“Що стосується будівництва на Пушкінській біля «Гіганта». Маємо визнати, що у забудовника усі необхідні документи є. Видані вони були попереднім керівництвом Департаменту територіального контролю. Зараз юристи міськради вивчають правомірність погодження цього будівництва та підстави надання містобудівних умов та обмежень”, - заявив Сидоренко.

Він наголосив, що мер Харкова Ігор Терехов вже дав завдання керівництву Департаменту інспекційної роботи зупинити будівництво.

Наразі у мерії вивчають документи, підписані попереднім керівництвом Департаменту територіального контролю, після чого буде напрацьований план подальших дій.

У коментарі агентству Сидоренко зазначив, що поки точно не відомо, що забудовник хотів звести, найімовірніше, це кафе чи ресторан.

До будівництва, яке розташувалося впритул до “Гіганта”, привернула увагу харківська архітектор і реставратор Катерина Кублицька.

“Ну що - таки з’являються ознаки мирного життя у місті! Прибудова по червоній лінії до пам‘ятки архітектури! Ми таки повертаємось до попередніх практик стихійної забудови міста та створення халамидників на головних вулицях нашого міста? Забиваємо на містобудівну документацію та документи, які регулюють режими забудови у центральному історичному ареалі? Стираємо нашу ідентичність та індивідуальність? Й нарешті - місто, яке славиться величезними амбітними історичними об‘єктами, буквально гігантами, дозволяє ось таке?” - написала Кублицька у Фейсбуці.

На самому об’єкті, який зводять, немає жодного інформаційного стенда, який би повідомляв, хто і що будує. За будівельним парканом видно, що вже є металева конструкція для трьох поверхів. Забудова знаходиться на “червоній лінії” (що визначає межі між будівлею та іншими об'єктами нерухомості) пам’ятки архітектури та суттєво перекриває тротуар.

Читайте також: На Житомирщині незаконно приватизували ділянку з памяткою археології ХІІ-ХІІІ століть

“Гігант” - це «Будинок пролетарського студентства No1», який почали будувати у 1929 році за проєктом архітекторів Молокіна та Іконнікова. Споруда нового гуртожитку мала характерні для конструктивізму великі площини скління та горизонтальну розбивку фасадів. Конструкція складалася із чотирьох зсунутих одна до одної п’яти- та шестиповерхових секцій, які було відзеркалено та пов’язано між собою центральною, дев’ятою секцією. Будівля мала проїзди. У напівкруглих стиках корпусів знаходились сходи, а розбіжності об’ємів давали змогу освітлювати коридори природним світлом. У підвальних приміщеннях було запроєктовано лазні, пральні. Також у будинку були влаштовані кімнати санітарного обстеження, стаціонарного лікування, дезінфекції та ізоляції хворих. Будинок відкрили у 1931 р. , практично відтоді він і має назву «Гігант” - за свій розмір.

Фото Сергія Козлова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-