У Львові відкрили Центр ветеранського розвитку

У Львові відкрили Центр ветеранського розвитку

Фото
Укрінформ
На базі Львівської Політехніки відкрили Центр ветеранського розвитку, де проводитимуть навчання та перекваліфікацію захисників та захисниць України.

Відкрила новий центр міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо зробити все, щоб військові, які сьогодні на фронті, стали гідними воїнами відбудови України після перемоги. Тому Центр ветеранського розвитку зосереджується на тому, що людина, яка повертається з фронту, має отримати знання та навички для того, щоб інтегруватися в економіку, працювати, забезпечувати свою родину, платити податки і відновлювати країну», - сказала Лапутіна.

У Львові відкрили Центр ветеранського розвитку / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

За її словами, новий Центр ветеранського розвитку – це один із елементів реалізації ветеранської політики, адже вона складається з багатьох речей. Перш за все, - це фізичне та ментальне здоров’я, а після отримання потрібної меддопомоги потрібне повернення до повноцінного життя. Тому тут надаватимуть різні послуги, такі, як навчання нового фаху, втілення в життя підприємницьких ініціатив, юридичні консультації.

Окрім того, Львівщина бере участь у пілотному проєкті «Помічник ветерана», коли в кожній громаді будуть люди, які зустрічатимуть та супроводжуватимуть воїнів на шляху до повернення у цивільне життя. Для майбутніх помічників ветерана спільно з закладами вищої освіти розробили навчальний модуль. Помічниками можуть стати ветерани, члени ветеранських сімей та загиблих Героїв.

Віктор Дейнека, майор, 24 бригади, отримав важке поранення біля Попасної і наразі не може продовжувати службу, але відчуває, що може бути корисним побратимам та соціально активним.

«Я дізнався, що можна стати помічником ветерана в Інтернеті, подав заявку, мені передзвонили. Тепер сподіваюся, що мій військовий і життєвий досвід стане корисним. Якщо я буду допомагати людям знайти себе завдяки моральній, психологічній, юридичній підтримці і я не стану трутнем в цьому житті, і іншим буде користь», - сказав військовий.

Проєктний менеджер з реінтеграції Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ) Вуд Ніколас Вілфред зазначив, що в межах програми “Шлях стійкості”, яку фінансує Міністерство закордонних справ Німеччини, МОМ змогла надати ІТ-обладнання та меблі для нового Центру ветеранського розвитку.

Читайте також: Для тренерів майбутніх помічників ветеранів улаштували навчання за підтримки ПРООН

«Окрім забезпечення Центру офісною та комп’ютерною технікою, ми облаштували все для людей з обмеженими можливостями, щоб відкрити рівні умови для доступу до послуг та навчання для всіх. Ми будемо продовжувати співпрацю з Мінветеранів, щоб підтримати соціальну інтеграцію для ветеранів та членів їхніх сімей», - додав Вілфред.

Пілотний проєкт з відкриття Центрів втілюють у чотирьох областях України. Так, центри вже працюють у Вінниці та Дніпрі, згодом центр запрацює у Миколаєві.

Як повідомляв Укрінформ, створення регіональних центрів ветеранського розвитку на базі закладів освіти сприятиме реінтеграції ветеранів. Зокрема, із залученням фахівців цих закладів планується розробка спеціальних навчальних програм для підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб, а також для членів їхніх родин.

Центр ветеранського розвитку – це проєкт Мінветеранів на виконання плану заходів на 2023—2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору на період до 2030 року, що реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-