На Сумщині декілька тисяч жителів прикордоння відмовились від евакуації

На Сумщині декілька тисяч жителів прикордоння відмовились від евакуації

Укрінформ
На Сумщині декілька тисяч жителів п’ятикілометрової прикордонної зони, де оголошена евакуація, написали заяви про відмову виїжджати.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу повідомив начальник Сумської ОВА Володимир Артюх.

«Перший етап евакуації – підготовчий. Це ознайомлення кожного громадянина, який знаходиться в 5-кілометровій зоні, аби з’ясувати його бачення стосовно евакуації… Відповідно, головами наших громад складаються списки і готуються місця для їхнього (жителів прикордоння – ред.) розміщення в межах 4-х районів. Практично 80% оповіщені, є охочі. Безумовно, є люди, які написали письмові заяви, що вони не будуть виїжджати з 5-кілометрововї зони. Вже декілька тисяч людей написали такі заяви. Ця статистика проміжна, вона не є остаточною», - зазначив Артюх.

Читайте також: Укрзалізниця запустила евакуаційний потяг із Сум до Києва

За його словами, тим, хто написали такі заяви, видадуть перепустки і для них буде вільним виїзд і заїзд. Їх отримають тільки ті, хто зареєстровані у населених пунктах у межах 5-кілометрової зони.

Артюх додав, що евакуація не передбачає примусового виїзду дітей, але якщо ситуація ускладниться, то може бути прийняте рішення про їх обов’язкову евакуацію.

Начальник ОВА пояснив, що люди, які матимуть бажання виїхати із Сумщини в іншу область, мають написати заяви, відповідно до яких замовлять евакуаційний потяг, що курсуватиме через Київ, Вінницю, Хмельницький, Івано-Франківськ. Проїзд у ньому буде безкоштовним.

Читайте також: ЄС і ВООЗ допоможуть Україні розвивати медичну евакуацію

Як повідомляв Укрінформ, за рішенням Ради оборони області на Сумщині евакуюють всіх жителів п'ятикілометрової зони в прикордонних з Росією громадах. Евакуація з п’ятикілометрової прикордонної зони буде регіональною та відбуватиметься в межах 4-х районів.

Фото: ДСНС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-