На Полтавщині відкрили справу через забруднення річки Псел

На Полтавщині відкрили справу через забруднення річки Псел

Укрінформ
На Полтавщині відкрили кримінальне провадження щодо забруднення річки Псел, де раніше місцеві жителі помітили масову загибель риби і сморід.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Полтавська обласна рада.

“Ми отримали повідомлення про відкриття кримінальної справи, є постанова про залучення наших спеціалістів. Інспектори екоінспекції провели обстеження, взяли проби ґрунтів, води. Три дні була велика злива, потрібно також враховувати, що всі аграрії вносять гербіциди, добрива. Це все теж потужним потоком води було змите і потрапило у річку”, - зазначив начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу Ігор Горжій.

Фото: oblrada-pl.gov.ua
Фото: oblrada-pl.gov.ua

12-13 липня відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування.

12 липня на території Омельницької сільської ради учасники засідання оглянули місця поруч з приміщеннями ТОВ “НВП Глобинський свинокомплекс”, яр, куди, ймовірно, з підприємства потрапили відходи тваринництва, нові накопичувачі товариства та берегову лінію річки Псел, де зафіксований мор риби.

Читайте також: Шмигаль пообіцяв доопрацювати постанову про межі зон, забруднених унаслідок аварії на ЧАЕС

За словами місцевих жителів, після злив 7-9 липня вздовж берегової лінії річки Псел вони помітили масову загибель риби і сморід. На місце прибули представники поліції, фахівці Держпродспоживслужби та Міністерства охорони здоров'я України, які відібрали зразки води, ґрунту, риби для проведення досліджень.

Голова постійної комісії Євген Корф зазначив, що метою виїзного засідання комісії є збір інформації для ухвалення рекомендацій.

“Ми не можемо робити категоричних висновків, потрібно відтворити весь ланцюг: що потрапило у річку, звідки текло, потім вирішити, хто саме винен у цій ситуації. Зараз ми можемо робити висновки лише спираючись на те, що побачили. Для того, щоб рухатися далі, ми повинні мати результати аналізів, інформацію від компетентних служб про проведену роботу. Далі будемо дбати, щоб ті, хто винен, понесли покарання”, – наголосив Корф.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, член постійної комісії Яніна Аранчій поінфомувала про результати дослідження.

“Регіональна лабораторія Держпродспоживслужби була залучена до відбору зразків води та риби. Відбір проведений у селах Запсілля й Омельник. Нині маємо експертні висновки, виявлено невідповідність за вмістом аміаку у воді, за результатом аналізу риби встановлено невідповідність мікробіологічних показників КМАФАнМ та бактерій групи кишкової палички”, – повідомила Аранчій.

Читайте також: На Закарпатті планують побудувати першу у світі безплотинну ГЕС

13 липня на засіданні комісія рекомендувала Полтавській обласній військовій адміністрації провести роботу щодо надання пропозицій Кабінету Міністрів України про оголошення забрудненої місцевості на території Омельницької сільської ради Кременчуцького району зоною надзвичайної екологічної ситуації, розглянути можливість виділення коштів з резервного фонду обласного бюджету на ліквідацію наслідків забруднення річки Псел на території Кременчуцького району.

Фото: Олег Лєднік, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-