На Харківщині мають намір навчати щонайменше 2 тисячі саперів на рік

На Харківщині мають намір навчати щонайменше 2 тисячі саперів на рік

Ексклюзив
Укрінформ
Щоб суттєво пришвидшити темпи розмінування на Харківщині, потрібно випускати щонайменше 2 тис. саперів на рік, відповідні центри для їх підготовки в області є.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

“Треба випускати як мінімум 2 тисячі саперів на рік. Хочемо досягти цифри в 10 тисяч – вона дозволить рухатися вже досить швидко. Наразі проводиться збільшення обсягів ліцензії Міністерства освіти та науки, а ми вже зміцнюємо матеріально-технічну базу для підготовки”, - зазначив керівник ОВА.

Також в області фахівці ДСНС уже випробували техніку для розмінування, наразі її доопрацьовують і надалі проходитиме сертифікація.

“З міністром економіки пані Свириденко ми розглядали можливість виробництва вітчизняного аналога (машин для розмінування, - ред.), який буде в рази дешевшим, скажімо, це 4-5 млн грн. І в нас є велике сподівання, що саме на Харківщині випускатимуться такі спеціалізовані машини. Зразок ми вже випробували, і підрозділи ДСНС ним задоволені. Тому що він, вважаємо, кращий за закордонну техніку. Зараз фахівці допрацьовують цю модель. Стоїть питання сертифікації. Ми хочемо придбати першу таку техніку за кошти обласного бюджету. А далі це вже може бути на рівні державної програми і централізованої закупівлі”, - сказав Синєгубов.

Він зауважив, що 90% робіт з розмінування в області виконують підрозділи ДСНС, військові сапери, Державна служба транспорту, Національна поліція. Решта 10% - виконують міжнародні організації.

“Їх у нас тут більш як 10. Всі працюють, але намагаються ще придивлятися. Чому? Бо такого досвіду розмінування, як на території України за останні десятиріччя, в жодній країні світу немає. Адже заміновано найсучаснішими видами озброєння. Це пластикові міни, які важко виявити. Навіть провідні компанії, що володіють навичками, зараз оновлюють своє оснащення, зокрема роблять експериментальні дрони”, - пояснив Синєгубов.

Він зазначив, що міжнародних фахівців прагнуть залучити до розмінування сільськогосподарських земель.

“Вони вже працюють на деяких полях. Для них пріоритет – маленькі фермерські господарства, що обробляють приблизно 35-50 гектарів. Тому що великі агрохолдинги мають ресурси і здатні самостійно вирішити багато проблем”, - сказав начальник ОВА.

Читайте також: На Харківщині до кінця року планують відновити більш як 70 багатоквартирних будинків

Як повідомлялося, на Харківщині створили перший зразок техніки для розмінування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-