Рівень води у Дніпрі на позначці «Херсон» знизився до 10 сантиметрів

Рівень води у Дніпрі на позначці «Херсон» знизився до 10 сантиметрів

Укрінформ
Рівень води у Дніпрі у створі поста «Херсон» за добу знизився і станом на 5 липня 2023 року становить 0,1 м за балтійською системою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ПрАТ «Укргідроенерго» у Телеграмі.

«Середній рівень нижнього б’єфу біля греблі Дніпровської ГЕС становить 13,14 м БС. За інформацією Укргідрометцентру у створі поста Херсон рівень води станом на 8:00 5 червня становить - 0,10 м БС. Дніпро в межах Каховського водосховища повернувся у межі старого русла», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після підриву гідроелектростанції Україна втратила близько 14,4 куб. км води, що становить 35% річної норми стоку річки Дніпро. Обʼєм Каховського водосховища до теракту складав близько 20 куб. км. Залишок водосховища станом на сьогодні становить 5,5 куб. км. Рівень води в руслі Дніпра біля станції наразі менший 2 м.

Читайте також: Відібрані проби води на Херсонщині показують перевищення за двома показниками

Укргідроенерго продовжує здійснювати першочергові заходи, які критично необхідні для відновлення Каховського гідровузла. Зокрема, тривають перемовини зі Світовим банком, Європейським банком реконструкцій та розвитку, Європейським інвестиційним банком щодо фінансування відновлення ГЕС та ГАЕС, які постраждали від ракетних обстрілів російськими військами. В тому числі і для зведення тимчасових водопідпірних гребель у верхньому та нижньому б‘єфі Каховського водосховища, що дозволить накопичити рівень води в водосховищі до позначки 12,7 м БС та відновити водопостачання в регіоні.

Читайте також: На деокупованій Херсонщині люди повертаються для обстеження підтопленого житла

Як повідомлялося, Укргідроенерго та уряд України підписали меморандум із Європейським банком реконструкції та розвитку. Банк надасть допомогу у відновленні та модернізації гідроелектростанцій, посиленні їх надійності та ефективності. Після звільнення території Каховського водосховища заплановано розробити дорожню карту реконструкції ГЕС.

Фото: Вікіпедія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-