Придонні організми у Чорному морі зазнають великих втрат – експерт

Придонні організми у Чорному морі зазнають великих втрат – експерт

Укрінформ
Морські організми, які живуть на дні Чорного моря, можуть зникнути на певних ділянках акваторії через забруднення моря після підриву російськими загарбниками Каховської ГЕС.

Про це під час брифінгу в Media Center Odesa розповів директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін, передає Укрінформ

«Ймовірно, що придонні організми, наприклад бички та мідії, можуть зазнати великих втрат і пов’язано це не лише з самою прісною водою та токсичними речовинами, а з процесами й наслідками, які вони можуть спричинити. Наприклад, це наслідки евтрофікації, тобто утворення гіпоксичних та аноксичних умов у придонному шарі (нестача кисню). Мідії, зокрема, можуть зазнати значних втрат та навіть загинути на великій площі», - повідомив Коморін.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: гинуть літописні ліси та сотні тисяч рідкісних тварин

Експерт пояснив, що наразі солоність води у Чорному морі дорівнює 4-5 проміле, тоді як до підриву ГЕС цей показник складав 11 проміле. Вміст нафтопродуктів у морі зріс у 5 разів.

«Зрозуміло, що понижена солоність повністю переформатує наявну екосистему», - додав Коморін.

Як повідомлялося, в ніч проти 6 червня російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС. На Херсонщині тривають рятувальні роботи та заходи з евакуації населення з місць затоплення. Забруднені дніпровські води досягли Чорного моря на наступний день після вибуху. У купах уламків та сміття, яке знесло водою з Каховського водосховища та зараз прибиває до узбережжя, зокрема Одеси, можуть бути небезпечні предмети. Прибирати сміття можна тільки після перевірки вибухотехніків. В акваторії Чорного моря в Одеському районі також виявлено сальмонелу та кишкову інфекцію.

Фото: Суспільне Одеса

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-