У Херсоні рятувальники збирають масляну пляму, яка витекла з Каховської ГЕС – Клименко

У Херсоні рятувальники збирають масляну пляму, яка витекла з Каховської ГЕС – Клименко

Укрінформ
У Херсоні в мікрорайоні Корабел рятувальники локалізували масляну пляму, яка витекла у водойми через підрив загарбниками Каховської ГЕС.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, який очолює штаб з ліквідації наслідків катастрофи на Каховській ГЕС, передає Укрінформ.

«Сьогодні зранку ми встановили велику масляну пляму, яка витекла з машинного залу Каховської ГЕС під час цього терористичного акту. Наразі наші рятувальники збирають це масло, аби воно не потрапило далі до водойм. Ми беремо забори з усіх свердловин, які є по території Херсонської області. Також ми беремо забори з Дніпровського лиману та узбережжя Чорного моря», – заявив Ігор Клименко.

Міністр розповів, що велика вода почала поступово відходити, і вже третій день поспіль оперативні служби фіксують спад.

«Наразі вода почала відходити, і вже третій день ми фіксуємо відхід води десь 50-53 см на добу, починають працювати комунальні служби. Від сьогоднішнього ранку починають працювати слідчі групи, криміналісти, сапери. Ми підготували 33 саперні розрахунки, які будуть оглядати всі 55 висотних будинків, усі виробництва, які є на цій території і які, звичайно, здебільшого знищені», - сказав Клименко.

Читайте також: У підтопленому селищі на Херсонщині виявили пляму нафтопродуктів

За його словами, втрачено також багато трансформаторних підстанцій.

«Нам конче необхідно ці станції запустити, хоча б у якійсь частині найближчим часом, щоб запрацював колектор, аби не допустити сходу нечистот у річку Дніпро», - пояснив очільник МВС.

За його словами, з понеділка працівники ЖКГ вже почали розчищати вулиці, звільнені від води.

«Завтра – післязавтра очікуємо допомогу з сусідніх областей. Також залізничним транспортом їде відповідна техніка і фахівці житлово-комунального сектору з допомогою», - додав Клименко.

Він також зазначив, що на цей час отримано близько 2800 заяв від потерпілих унаслідок катастрофи.

«Ми ці заяви продовжуємо приймати,.. щоб кожен, хто втратив житло, міг отримати нову домівку у найкоротший термін», - наголосив міністр.

Читайте також: Результати проб води на Херсонщині: що виявили фахівці

За його словами, енергетики щодня по черзі підключатимуть свердловини, електроживлення у населених пунктах. «В одній громаді сьогодні ми вже запускаємо свердловину, яка буде на добу забезпечувати 2 тисячі кубічних метрів води. І так ми робимо все по плану, по черзі», - заявив глава МВС.

Як повідомлялося, у ніч проти 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. На Херсонщині тривають рятувальні роботи та заходи з евакуації населення з місць затоплення.

Фото: Ігор Клименко, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-