Міндовкілля: Рівень води у Дніпрі щогодини знижується, в Інгульці - перевищення по залізу і нітритах

Міндовкілля: Рівень води у Дніпрі щогодини знижується, в Інгульці - перевищення по залізу і нітритах

Укрінформ
Станом на 13 червня рівень води в Дніпрі щогодини знижується на 1-5 см, у точках відбору не зафіксовано значних відхилень по забруднюючих речовинах, у р. Інгулець - перевищення по залізу, збільшились нітрити, незначне зниження розчиненого кисню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів у Телеграмі.

«Станом на ранок 13 червня рівень води в Дніпрі на позначці «Херсон» знизився на 3 метри й становить 2,6 метра. Щогодини рівень води знижується на 1-5 см. За розрахунками Українського гідрометеорологічного інституту на основі супутникових знімків, станом на 11 червня на Херсонщині затоплено 309 кв. км», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у районі Нікополя втрачений звʼязок із датчиками вимірювання. Тож на сьогодні достовірні дані про подальше зниження рівня відсутні. Фахівці шукають можливі шляхи визначення рівня та об'єму води Каховського водосховища.

Читайте також: Підрив росіянами Каховської ГЕС: наслідки для тимчасово окупованого Криму

У районі природного парку «Нижньодніпровський» вода поступово сходить. Продовжується обміління акваторії у нацпарках «Великий Луг» та «Кам'янська Січ» - на понад 8 метрів. Серед наслідків таке обміління загрожує повним зникненням водно-болотного угіддя «Архіпелаг Великі та Малі Кучугури». З території архіпелагу зникне 54 види риб, а також негативно вплине на 156 видів птахів, що мешкають на островах та заплавах архіпелагу. Під час осінньої міграції на території відмічається до 30 тис. особин водоплавних птахів.

Фахівці Державної екологічної інспекції, Держводагентства та мобільних лабораторій, у місцях, де це можливо, здійснюють постійний моніторинг якості води та повітря. Відібрані проби: у р. Інгулець показали перевищення по залізу загальному в 1,17 раза, збільшились нітрити, незначне зниження розчиненого кисню. По інших показника відхилень і перевищень не спостерігається; у точках відбору в р. Дніпро не зафіксовані значні відхилення та перевищення гранично допустимі концентрації по забруднюючих речовинах.

«Екологічні інспектори продовжують документувати та обраховувати усю шкоду, нанесену довкіллю через терористичну атаку росії на Каховську ГЕС», – додали в міністерстві.

Читайте також: Стан повітря і води: Міндовкілля направило до Херсона дві мобільні лабораторії

Як повідомлялося, вночі 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС, спричинивши затоплення частини Херсонської та Миколаївської областей і водночас - критичне обміління Каховського водосховища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-