Лисогор: Із початку вторгнення 50% учителів Луганщини - або за кордоном, або в окупації

Лисогор: Із початку вторгнення 50% учителів Луганщини - або за кордоном, або в окупації

Укрінформ
З початку повномасштабного вторгнення 50% вчителів Луганщини перебувають або за кордоном, або на тимчасово захоплених територіях області.

Про це на форумі "Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція" сказав начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми з 2022 року втратили біля 50% вчителів, це зважаючи на тих, хто залишився на окупованій території, не зміг виїхати, і тих, хто перебуває за кордоном на теперішній час, це біля 700 фахівців. Але ми з ними спілкуємося, і є бажання (у людей - ред.) повернутися", - сказав Лисогор.

Він додав, що дійсно на рівні області існує кадровий дефіцит в освітній сфері. Зараз триває робота спільно з Міністерством освіти та науки з вирішення цього питання.

"Потрібні деякі зміни в законодавстві по фінансуванню, що дасть нам можливість виплачувати фахівцям, які поїдуть на деокуповані території, надбавку у 200% за ті умови, в яких вони будуть працювати, і обов'язкова гарантія, якщо це будуть молоді фахівці, - можливість безальтернативного і безконкурсного вступу на магістратуру і зобов'язання потім упродовж трьох років відпрацювати на деокупованих територіях", - сказав Лисогор, додавши, що під кожного такого фахівця будуть опрацьовані окремі програми.

Начальник ОВА також зазначив, що після деокупації Луганської області необхідно буде не просто відновити заклади освіти, а й відновити всю їх матеріально-технічну базу, яку окупанти розграбували.

“Багато шкіл зруйновано повністю або частково, майже у всіх школах потрібно встановлювати щонайменше нові вікна. Зрозуміло, що треба робити ремонти, тому що армія загарбників не нехтуючи тим, що це освітні заклади, проживала в них. А наслідки їх проживання вже всі бачили і на Київщині, і на Херсонщині. Проблема також в тому, що знищувалося і майно шкіл: комп’ютери, інтерактивні дошки, парти - вони це все вивозили. В багатьох школах потрібно буде провести роботи по заміні того ж опалення. Стояли сучасні котли, бойлери, маємо інформацію, що це частково було вирізано, вивезено”, - розповів Лисогор.

За його словами, зараз на тимчасово окупованій території області знаходиться 572 заклади освіти, з яких 252 школи, 270 дитячих садочків, 25 закладів позашкільної освіти, 18 закладів профосвіти, 4 — фахової передвищої освіти, 2 — вищої освіти, 1 — післядипломної педагогічної освіти.

Станом на кінець 2022 року 184 заклади освіти області зазнали пошкоджень: 56 закладів дошкільної освіти, з них 5 зруйновані повністю; 99 закладів середньої освіти, з них 9 зруйновано; 14 закладів профосвіти, з них два зруйновано; 8 закладів позашкільної освіти, з них 1 зруйновано; 4 заклади фахової передвищої освіти, з них 3 зруйновано; 2 заклади вищої освіти та 1 заклад післядипломної освіти.

Читайте також: Реформу Нової української школи запровадять для 5-9 класів – Шмигаль

Як додав Лисогор, тих дітей, які після 24 лютого не виїхали зі своїми родинами з області, змушують відвідувати школи, які вже навчають за російськими програмами, і після деокупації постане черговий виклик не просто щодо забезпечення підручниками, а й впровадженняосвітніх програм, оскільки певна кількість дітей була відлучена від української освіти ще до 24 лютого 2022 року. Є й ті, хто вже завершив школу, і з ними також потрібно буде працювати в освітньому напрямку.

Втім, як зазначив очільник Луганської адміністрації, є випадки, коли діти з окупованої Луганщини долучаються до навчання в українських школах онлайн.

“Я дуже пишаюся тим, що в цьому році ми змогли забезпечити тих дітей, які закінчили 11 клас, сертифікатами про завершення шкільної освіти”, - сказав Лисогор.

Водночас він зазначив, що з безпекових питань кількість таких дітей не озвучується, оскільки окупаційні адміністрації реагують на такі повідомлення.

Як повідомлялося, за даними Міністерства освіти та науки, в Україні 3 281 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів. 262 з них зруйновано повністю.

На тимчасово захопленій території Луганської області знаходиться 572 заклади освіти, з яких 252 школи, 270 дитячих садочків, 25 закладів позашкільної освіти, 18 закладів профосвіти, 4 — фахової передвищої освіти, 2 — вищої освіти, 1 — післядипломної педагогічної освіти. Станом на кінець 2022 року 184 заклади освіти області зазнали пошкоджень.

Фото: Луганська ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-