Рятувальники створили резерв сил для реагування на ускладнення ситуації навколо Каховської ГЕС

Рятувальники створили резерв сил для реагування на ускладнення ситуації навколо Каховської ГЕС

Укрінформ
Рятувальники ДСНС створили достатній резерв сил і засобів для оперативного реагування на ускладнення ситуації після підриву дамби Каховської ГЕС.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий, передає кореспондент Укрінформу.

«У нас створений резерв сил і засобів, щоб ми могли оперативно реагувати на ускладнення ситуації. Що це за резерви – це, у першу чергу, звичайно, катери, човни, болотоходи «Богун» - нова спецтехніка, яка дуже нам допомагала, зокрема, проходити водопілля. Усі сили і засоби готові. Залучаються сили і засоби і з сусідніх областей», - поінформував пресофіцер.

За словами речника, рятувальники і психологи ДСНС працюють з населенням у місцях надання допомоги.

Читайте також: Ситуація на Каховський ГЕС: Президент провів засідання Ставки

Хорунжий зазначив, що наразі медпрацівників, які допомагають постраждалим, вдосталь. «Залучені і наші медичні працівники, і працівники медслужб Херсонщини. Усі необхідні сили і засоби зараз працюють на місці. Їх поки що достатньо і я думаю, що їх буде достатньо, бо сили і засоби нарощуються», - запевнив він.

Відповідаючи на питання, чи є сенс людям, які хочуть чимось зараз допомогти, зв’язуватися з представниками ДСНС, влади, пресофіцер рятувальників зауважив, що в разі такого бажання у громадян, нікому не відмовляють і обов’язково залучають цих людей, якщо у цьому дійсно є потреба. 

«Часто з нами працюють і волонтери: роздають харчування, підвозять питну воду і так далі. Тому ми ці заходи координуємо і обов’язково співпрацюємо з такими людьми. Є можливість допомагати – вони можуть допомагати, але наразі сил і засобів ДСНС, оперативних служб і так далі, у тому числі і місцевих органів влади вистачає», - запевнив Хорунжий.

Відповідаючи на питання, як у ДСНС оцінюють ситуацію на територіях, які перебувають у зоні стихійного лиха і до чого людям готуватися, речник сказав, що він би порадив людям готуватися, відповідно, завжди до ускладнення ситуації.

Читайте також: Міненерго не виключає дисбалансу в енергосистемі через підрив Каховської ГЕС

«Разом з тим, люди мають знати, що поруч є ті, хто може допомогти. Ми працюємо на місці, контролюємо ситуацію і людей однозначно у біді не залишимо. (Докладаємо – ред.) максимум зусиль, щоб надати своєчасну допомогу. Багато рятуємо і людей із тваринами. Якщо вдається – надаємо допомогу, звичайно, і свійським тваринам», - додав представник ДСНС.

Він порекомендував людям, якщо немає можливості забрати з собою своїх тварин, вивільнити їх, зокрема, відв’язати, якщо вони прив’язані. «Таким чином, вони зможуть врятуватися. Або ми їх врятуємо», - зазначив пресофіцер рятувальників.

Відповідаючи на питання, Хорунжий запевнив, що у ДСНС обов’язково іде координація як із військовими, так і з ОВА, і з підрозділами Нацполіції, щоб можна було якомога чіткіше, оперативніше і якісніше надавати допомогу населенню.

Як повідомлялося, російські окупаційні війська вночі 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. ГЕС відновленню не підлягає. Триває евакуація людей із затоплених сіл.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-