В американській в'язниці помер колишній агент ФБР, який шпигував для Москви

В американській в'язниці помер колишній агент ФБР, який шпигував для Москви

Укрінформ
Американський шпигун-перебіжчик Роберт Генссен, який упродовж десятків років зливав секрети ФБР росіянам, у понеділок був знайдений непритомним і згодом помер у в’язниці, де відбував довічне покарання.

Про це йдеться в публікації The Washington Post, передає Укрінформ.

«79-річний Генссен був знайдений непритомним у в’язниці суворого режиму у Флоренції, штат Колорадо, близько 6:55 ранку. Медичний персонал намагався врятувати Генссена, але не зміг», - зазначається в повідомленні.

Читайте також: ФБР знешкодила мережу шкідливих програм «Snake», які використовує російська фсб

Колишній агент ФБР Роберт Генсен був заарештований 18 лютого 2001 року за шпигунство на користь Росії та колишнього Радянського Союзу. Він використовував псевдонім «Рамон Гарсія» зі своїми російськими кураторами, з якими він обмінювався секретною інформацією. За інформацією ФБР, він отримав за це $1,4 мільйона доларів готівкою та діамантами.

У 2002 році його засудили до довічного ув’язнення за шпигунство. Генссену вдалося уникнути страти через те, що він сам зізнався у злочинах.

Читайте також: У лавах ЗСУ затримали російського шпигуна

За інформацією ФБР, його шпигунська діяльність почалася в 1985 році, приблизно через дев'ять років після того, як він склав присягу в Бюро. Дії шпигуна були настільки шкідливими для національної безпеки США, що ФБР досі має окрему вебсторінку з поясненнями що зробив Генссен, і як правоохоронці розкрили його обман.

«Надана ним інформація скомпрометувала численні людські джерела, методи контррозвідки, розслідування, десятки секретних документів уряду США, а також технічні операції надзвичайної важливості й цінності», - зауважили у ФБР.

Читайте також: На Донеччині затримали шпигуна російського ГРУ

Як повідомлялося, після скандалу в 2001 році федеральний уряд США створив Комісію з перевірки програм безпеки ФБР. Через рік у звіті комісії буде зазначено, що шпигунська діяльність Генссена є «можливо, найгіршою катастрофою в історії розвідки США».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-