Битва за Україну. День чотириста шістдесят сьомий

Битва за Україну. День чотириста шістдесят сьомий

Укрінформ
ЗСУ рухаються широким фронтом та мають успіх на Бахмутському напрямку і на деяких ділянках переходять до наступу. Спроба РФ виснажити українську ППО провалилася.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста шістдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Епіцентром бойових дій залишається Бахмутський напрямок, де Сили оборони рухаються широким фронтом та мають успіх. «На деяких напрямках ми переходимо до наступальних дій… Займаємо панівні висоти. На півдні – ворог в обороні. Тривають бої місцевого значення» – сказала заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. «Бахмутський напрямок. Знищення ворога триває, Сили оборони рухаються вперед. Дістаємо їх на землі та з повітря», - заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал Сирський.

На східному фронті підрозділи оперативно стратегічного угруповання військ «Хортиця» здійснюють наступальні дії, на кількох напрямках українські захисники просунулися вперед.

Російська Федерація запускає велику кількість іранських БПЛА для виснаження української ППО, проте країна-агресор навряд чи досягла у цьому особливого успіху: Україна нейтралізувала щонайменше 90% дронів Shahed, переважно використовуючи свою старішу та дешевшу зброю протиповітряної оборони та радіоелектронні перешкоди – повідомило Міністерство оборони Британії.

Президент Зеленський провів спеціальну нараду за участі Головного управління розвідки, уряду, Служби зовнішньої розвідки й Офісу Президента щодо недопущення обходу санкцій Росією – про це глава держави повідомив у зверненні.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Резніков, міністр оборони про Китай як мирного посередника: «Першим сигналом має бути повне звільнення українських територій. Нехай вони продемонструють нам жест доброї волі і виведуть свої Збройні сили з території України. Після цього ми будемо вважати, що цей переговорник має вплив на Росію. Якщо ні, вибачте, з якої причини ми будемо сидіти і витрачати час?».

Борис Пісторіус, міністр оборони Німеччини про можливість переглянути позицію щодо постачання Україні винищувачів: "Німецьке суспільство, німецька політика дійсно змінили думку. Якби мені два роки тому хтось сказав, що Німеччина поставить важкі озброєння на три-п'ять мільярдів євро, я б не повірив… Думаю, ми визначимося протягом найближчих двох тижнів".

Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США: «Поки що зарано, казати яким буде результат (контрнаступу – ред.), але я вважаю, що українці дуже добре підготовлені».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

За добу захисники відбили 8 атак російських загарбників біля міста Мар’їнка на Донеччині, окупанти також намагались наступати у напрямку Іванівського на Бахмутському напрямку, але безуспішно. Протягом доби противник завдав ракетного та 19 авіаційних ударів, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах - вечірнє зведення Генштабу.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський показав, як українські танкісти знищили російські позиції під час штурму на Бахмутському напрямку.

Міністерство оборони РФ заявило про початок українського контрнаступу на п'яти ділянках на південнодонецькому напрямку. Як стверджується, збройні сили України вранці 4 червня ввели в бій 23-ту та 31-у механізовані бригади зі складу стратегічних резервів, їх підтримували інші частини та підрозділи. Україна не коментує ці заяви.

Ворог готується розганяти в соцмережах фейки про контрнаступ, для цього вже підготовлені фейкові фото та відео про підбиту техніку, загиблих та полонених – Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

Рейд антипутінських добровольців на Бєлгородську область

  • Легіон "Свобода Росії" повідомив, що вночі за допомогою дронів знищив два ворожі танки, 1 БМП-3 і 1 БРДМ у районі Шебекіно.
  • В ЛСР заявили, що передають Україні захоплених у полон в Бєлгородській області солдатів армії РФ – на відео їх близько десяти. Російські телеграм-канали встановили особи кількох з них, мешканців Псковської та Тверської областей, за віком – явно старших за строковиків.
  • Легіон "Свобода Росії" звернувся до ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина з пропозицією обміняти захопленого вагнерівцями підполковника ЗС РФ на кількох російських військових, яких взяли у полон бійці легіону на Бєлгородщині.
  • Російська влада, намагаючись знищити повстанців у Бєлгородській області, завдає ударів з артилерії та РСЗВ по об’єктах власної цивільної інфраструктури і будинках місцевих жителів - про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявив представник ГУР Андрій Юсов.

* * *

Власник приватної військової компанії «Вагнер» Євген Пригожин заявив, що його найманці під час відступу з Бахмута вступили в бій із регулярною армією росії, бо та мінувала їм шляхи відходу, йдеться в рапорті, який оприлюднила пресслужба терористів. Згодом підлеглі Пригожина опублікували відео допиту російського військового, який називає себе підполковником, командиром 72 мотострілецької бригади, який, імовірно, був захоплений та роззброєний після цієї сутички.

В ефірі кількох кабельних телеканалів в окупованому Росією Криму показали ролик Міноборони України про те, що Україна розпочне контрнаступ без повідомлення про це. Держприкордонслужба України у Telegram написала: «Кібербавовна у Криму. Декілька кабельних операторів у Криму відключають сигнал через те, що добрі люди хакнули ТБ трансляції».

Black Box – спільний таємний проєкт Головного управління розвідки (ГУР\, Фонду «Повернись живим» та блогера Ігоря Лаченкова - лише протягом останнього місяця завдав російським загарбникам збитків на понад 700 мільйонів доларів. Як пояснив начальник ГУР МО України Кирило Буданов, це лише частина інформації, яку наразі можна оприлюднити.

Україна створила у Росії мережу добре підготовлених агентів для диверсій та надає їм безпілотники власного виробництва. Американські посадовці вважають, що українські агенти в Росії здійснили атаку на Кремль на початку травня, запустивши безпілотники з території Росії, а не України – CNN.

Обстріли

  • Російська армія здійснила 71 обстріл по 19 населених пунктах Запорізької області - голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.
  • Ворог за добу обстріляв чотири райони Харківської області, поранень зазнали троє осіб. Зранку росіяни завдали ударів по Куп'янську – голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.
  • Уночі росіяни з важкої артилерії двічі обстріляли Нікополь. Пошкоджені будинки, церква та приватне підприємство – голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.
  • На Херсонщині у Бериславі ворог бомбив цехи машинобудівного заводу, ворог продовжує нищити місто авіабомбами – голова Бериславської РВА Володимир Літвінов.

НОВИНИ: Україна

Візит до Києва міністра закордонних справ Британії

  • Президент Зеленський обговорив із державним секретарем у закордонних справах, справах Співдружності націй і розвитку Великої Британії Джеймсом Клеверлі підготовку до саміту НАТО, реалізацію формули миру і відбудову України.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль та міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі під час зустрічі в Києві обговорили збройну підтримку України та інтеграцію в НАТО. Шмигаль подякував за непохитну підтримку Британії, лідерство у створенні «коаліції винищувачів» і готовність навчати українських пілотів. За його даними, перші групи вже відбули на навчання.
  • Джеймс Клеверлі вважає, що найкоротший шлях до миру – це виведення російських військ з території України. Про це він заявив на спільному з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою брифінгу в Києві.

У Міжнародному суді ООН 6-14 червня відбудуться слухання щодо порушення РФ своїх зобов’язань за двома конвенціями – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації, йдеться у коментарі МЗС України. Президент України затвердив склад делегації для участі у цих слуханнях - відповідне розпорядження опубліковане на сайті глави держави.

Російська Федерація за час повномасштабного вторгнення вбила понад 500 українських дітей та продовжує вчиняти злочини проти маленьких українців – про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сказав на зустрічі з посланцем Папи Римського кардиналом Маттео Марія Зуппі.

Від початку повномасштабного вторгнення Нацполіція розпочала 80 321 кримінальне провадження за фактами злочинів російських окупантів в Україні, із них: 67 955 – за ст. 438 ККУ (Порушення законів та звичаїв війни); 9191 – за ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); 2916 – за ст. 111-1 (Колабораційна діяльність); 156 – за ст. 111 (Державна зрада) – повідомляє пресслужба КМУ.

В Україні станом на 5 червня рятувальники, поліцейські та представники місцевих органів виконавчої влади вже перевірили 50 195 укриттів, з яких 32% виявилися зачиненими або непридатними до використання – МВС.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) надало Україні обладнання для фізичної та ядерної безпеки на суму 5 млн євро.

Меджліс кримськотатарського народу просить українську владу закріпити за ним статус представницького органу кримськотатарського народу – Кримськотатарський ресурсний центр.

МКІП продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок російської агресії... Збитків зазнали 1520 об’єктів культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. Із них майже третина (541) зруйновані – МКІП.

* * *

  • Національний банк спростував інформацію про те, що збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб. "У листі НБУ (№ 25-0005/38228), який викликав резонанс у ЗМІ, не йдеться про фізичних осіб. Запитувані дані не передбачають збору інформації, персональних даних фізичних осіб" - повідомляє пресслужба НБУ.
  • Єврокомісія продовжила до середини вересня заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України до п’яти країн ЄС (Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини) – Dziennik Gazeta Prawna. Водночас підготовлений Європейською комісією регламент, який продовжує дію заборони на імпорт українського агроекспорту, стосуватиметься меншої кількості товарів.
  • Порти Дунайського регіону у травні перевантажили поеад 3 млн т вантажів, що стало абсолютним рекордом – пресслужба ДП «Адміністрація морських портів України».

* * *

Правоохоронці в ході спецоперації у різних регіонах України знешкодили групу російських агентів, які шпигували за "центрами прийняття рішень", збирали розвіддані про локації, озброєння та особовий склад Сил оборони у центральній та південній частині України – СБУ.

Державне бюро розслідувань викрило на Київщині посадовця територіального центру комплектування та соцпідтримки, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон – ДБР.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністр оборони Арвідас Анушаускас заявив, що Литва готує новий пакет військової допомоги для України – мільйони одиниць боєприпасів і, антидронові рушниці.

Латвія безоплатно передала Україні 66 автомобілів, конфіскованих у п'яних водіїв. Згідно із законом про підтримку цивільного населення України, транспортні засоби, що належать Латвії, можуть безоплатно передаватися у власність уряду України з метою запобігання наслідкам надзвичайної ситуації – Delfi.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович під час візиту до Королівства Швеція відвідала в Стокгольмі реабілітаційний центр Алеріс, де проходять реабілітацію українські військовослужбовціпресслужба Мінсоцполітики.

Десять українських військових капеланів завершили двотижневе навчання зі своїми британськими колегами в Департаменті капеланів Королівської армії, йдеться у повідомленні британського уряду.

* * *

  • Швеція зробила конкретні кроки, внесши зміни в конституцію, скасувавши ембарго на постачання зброї та посилила співпрацю в боротьбі з тероризмом. Виконавши ці умови, вона готова до вступу в НАТО. Про це генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав після зустрічі з президентом Туреччини в Стамбулі, повідомляє CNN Türk.
  • У понеділок Військово-морські сили Литовської армії разом із союзниками по НАТО розпочинають масштабні навчання «Штормовий удар / Storm Strike 2023». Навчання пройдуть у Балтійському морі, в акваторії Клайпедського порту, на Куршській косі, біля міста Паланга. Вони частково будуть пов'язані з найбільшими міжнародними навчаннями НАТО в Балтійському морі Baltops 2023 – LRT.
  • Уряд США оголосив про запровадження санкцій проти групи, пов’язаної з розвідкою РФ, яка чинила послідовні спроби з метою розхитування й дестабілізації політичної ситуації в Республіці Молдова.
  • Присутність Вірменії в Організації договору про колективну безпеку, яку фактично очолює Росія, створює їй "певні проблеми", натомість з 2020 року "важко знайти будь-який приклад" сприяння Вірменії з боку ОДКБ, тому для Єревана важливо співпрацювати із західними партнерами в питаннях безпеки – про це в етері Суспільного телебачення Вірменії заявив секретар Ради безпеки країни Армен Григорян.
  • Іран стрімко нарощує запаси збагаченого урану і нині має вже понад 100 кг урану, збагаченого до 60%, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі у виступі перед Радою керуючих Агентства, яка розпочала своє засідання у Відні.

ВОРОГ

Британські ЗМІ отримали доступ до імовірного контракту на постачання зброї, який може бути першим вагомим доказом того, що Іран продавав боєприпаси Росії для її війни в Україні. 16-сторінковий документ датований 14 вересня 2022 року, в ньому йдеться про зразки артилерійських і танкових снарядів і ракет різного розміру на загальну суму трохи більше 1 млн доларів – Sky News.

Росія, ймовірно, викуповує раніше продані в Індію та М'янму компоненти озброєнь – зокрема оптику для танків та влаштування нічної навігації для ракет "земля-повітря", повідомило агентство "Ніккей", яке проаналізувало митні документи.

У Ростовській, Воронезькій та Білгородській областях РФ в ефірі кількох радіостанцій вранці 5 червня транслювали текст про нібито введений у Росії військовий стан і загальну мобілізацію, стилізований під звернення Путіна. Місцева влада назвала звернення фейком. Відповідальність за запис ролика та вихід його в ефір поки що ніхто на себе не взяв.

У Росії сталися 16 випадків смертельного отруєння алкоголем в Ульяновській та Самарській областях. Загалом отруєних 35, і кількість смертей зростала впродовж доби. Усі випадки пов'язують із вживанням розливного сидру самарського виробництва.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-